Paradbild Slc Fmge
Det finländska lantbruket erbjuder livsmiljöer för otaliga arter, kulturmiljöer och för möjligheten att producera klimatsmart mat.
Detta enligt det miljöprogram som SLC:s fullmäktige godkände på sitt vårmöte i början av veckan.
Jordbruk Skogsbruk SLC

SLC godkände
miljöprogram

Lantbruket är ytterst sårbart vid snabba förändringar i miljön eftersom näringens produktivitet är beroende av att ekosystemet fungerar med de tjänster som det producerar. Det gäller exempelvis pollinering samt vattnets och näringsämnenas kretslopp. Inte minst av den orsaken anser SLC att nya strategier behövs, som beaktar balansen mellan bruk av naturtillgångar och ekosystemens bärkraft.
Under sitt fullmäktigemöte i tisdags godkände SLC förbundets nya miljöprogram, det femte i ordningen sedan producentorganisationens första miljöprogram antogs 1990. Annika Öhberg föredrog ärendet.

Enligt programmet är en levande landsbygd och lönsamt lantbruksföretagande grundläggande förutsättningar för att förverkliga samhällets krav och satsningar på nyttjande av naturtillgångar.

Forbundsfullmaktige Miljoprogram Annika
Annika Öhberg gick igenom SLC:s nys miljöprogram som godkändes på fullmäktiges vårmöte.

– Förutom etiskt producerade varor, sysselsättning och annan ekonomisk nytta erbjuder lantbruket i Finland livsmiljöer för otaliga arter, kulturmiljöer samt möjligheten att producera varor enligt finländsk lagstiftning för finländska behov, heter det i programmet.

SLC påminner om Parisavtalet, som slår fast de mest centrala målen för att begränsa klimatuppvärmningen. Alla medverkande länder har enats om att målsättningen om låga utsläpp av växthusgaser inte får genomföras på ett sätt som hotar livsmedelsproduktionen.

Globala utmaningar kan skapa osäkerhet

Bland de globala utmaningar som skapar osäkerhet kring förutsättningarna för livsmedelsförsörjningen i framtiden finns jordförstöring, klimatförändring, fattigdom, orättvisa och ojämlikhet samt bristande tillgång på vatten.

Allmänheten ställer emellertid allt högre krav på hur naturtillgångar brukas, heter det i programmet.

– Cirkulär ekonomi med bioekonomin i spetsen förväntas förse landet med både sysselsättning och råvaror. Samtidigt ska produktionen och konsumtionen av varor och livsmedel bli mer hållbara. Lantbruksföretagaren och markägaren ligger i nyckelposition inför dessa utmaningar.

Växthusgaser måste hållas inom en ofarlig nivå

I övrigt hänvisar SLC till FN:s ramkonvention om klimatförändring från 1994. Konventionens målsättning är att hålla växthusgaser i atmosfären inom en ofarlig nivå. Konventionen kompletterades senast 2015 i Paris. Då underteckade också Finland initiativet som går ut på att öka kolhalten i marken med 4 promille per år.

I programmet påminner SLC om att en levande landsbygd och skärgård garanterar en god livsmiljö för hela samhället.

– Genom aktivt och lönsamt landsbygdsföretagande förser våra medlemmar samhället med livsmedel, råvaror, tjänster, sysselsättning, miljönytta och kulturlandskap.

Jordbruksmarken är inte råmarksreserv 

– Jordbruksmarken är en begränsad resurs som har avgörande betydelse för mat- och energiproduktionen, heter det i programmet. Vid markplaneringen ska lantbruksmarken betraktas som en icke förnybar resurs med hög status i landskapsplaneringen. Lantbruksmark ska inte heller betraktas som en råmarksreserv för byggnadstomter.

Målsättningen att styra byggande till tätortsområden får inte heller medföra oskäliga inskränkningar i byggande utanför dessa områden och en ojämlik behandling av markägarna. Kommunerna ska följa den rådande lagen gällande markplanering.

I programmet kräver SLC även att samhället ska stå för alla kostnader för skador som förorsakas av skyddade arter.

– Det behövs ett mer flexibelt ersättningssystem för att klara av att ersätta aktuella skador som förorsakats av skyddade arter. EU:s och våra egna förteckningar på skyddade arter bör ses över och uppdateras regelbundet för att säkerställa en ändamålsenlig och tillräcklig skyddsnivå.

Dessutom ska tillräckliga medel reserveras för att kontinuerligt kartlägga förekomsten av skyddade arter och deras populationer.

Konsumtion av inhemskt
stöder etisk produktion

Det heter vidare att konsumtion av inhemska varor understöder den etiska lantbruksproduktionen i Finland och samhällets satsningar på miljön.

Bruk av lokalt producerade varor minskar transportbehoven och sporrar till att skapa mervärde i lokalsamhällen. Inhemska och lokalt producerade produkter ska ha företräde vid offentliga upphandlingar.

Enligt miljöprogrammet har Finland synnerligen bra förutsättningar för att bedriva hållbart lantbruk.

– Förutom fungerande samhällstjänster har Finland till exempel rikligt med rent vatten, nordligt klimat, låg befolkningstäthet och skog där nyttjandegraden är mindre än tillväxten.

Lantbruksproduktionen i Finland ska vara mångsidig och täcka det inhemska behovet av olika produkter och råvaror så långt som möjligt. För att främja efterfrågan på inhemska varor behövs det medel för att lyfta fram fördelarna med att konsumera inhemska produkter ochråvaror.

– SLC vill också att vi i Finland ska satsa på att övergå från fossila bränslen och kärnkraft till konsumtion av inhemskt, ansvarsfullt producerad energi.

Lantbruket kan binda koldioxid

I programmet konstaterar SLC bland annat att lantbruket är det viktigaste verktyget för att binda koldioxid från atmosfären i marken:

– Växande skog och mark har förmågan att binda kol från atmosfären till biosfären. Genom att använda lantbruksmetoder som främjar lagring av organiskt material i jordmånen kan man effektivt minska mängden koldioxid i atmosfären och bromsa förändringar i klimatet. Skogsbruket spelar också en viktig roll. Träden och övrig växtlighet upptar koldioxid från atmosfären och lagrar kol i biomassa både ovanom och under markytan.

Inom lantbruket ska åtgärder och praxis som ökar mullhalten i jordmånen därför understödas, framhåller SLC. Till exempel biologisk kvävebindning, återvinning av näringsämnen från stallgödsel och slam minskar lantbrukets indirekta koldioxidutsläpp som uppkommer vid framställandet av kvävegödsel.

SLC håller också fast vid att ändamålsenligt skötta torvmarker är goda odlingsmarker:

– Bruk av torvmarker ska avgöras utgående från alla aspekter på hållbar utveckling. Torven är en viktig del av helheten då man granskar råvaror för energiproduktionen, ströalternativ och växtunderlag. Bruk av inhemsk torv bör prioriteras framför all importerad råvara.

Motståndskraftigt lantbruk
säkrar god vattenkvalitet

Lantbruket bär ansvar gällande vattenvård, säger SLC vidare i miljöprogrammet. Utgångspunkten är att man genom att utöva lantbruk inte förstör vattendrag eller vattentäkter.

– God markstruktur med fungerande dränering motverkar således erosion och urlakning av näringsämnen i vattendragen och atmosfären. God växtföljd bidrar till god markstruktur, förebygger erosion, har positiv inverkan på mullhalt och binder effektivt näringsämnen i jordmånen.

Vattenhanteringen måste ses över, framhåller SLC vidare. Det krävs bättre planering och ett urval av åtgärder för att i högre grad samla upp sediment och näringsämnen från vattendragen.

Vidare framhåller SLC att det är viktigt med noggrann kartläggning av grundvattenområden.

– Vattenvårdens åtgärdsprogram som har utarbetats i samarbete med lantbrukarna är en av grundpelarna inom jordbrukets vattenvårdsarbete. Åtgärdsprogrammen bör fortsättningsvis bygga på frivillighet och tillräckliga medel måste anslås för att genomföra dem. Också nya metoder och ny teknologi bör inkluderas i programmet. Långsiktiga lösningar måste vara det preliminära målet.

Finländska lantbruket skapar biologisk mångfald

Vidare påminner SLC om att den biologiska mångfalden gynnas då den beaktas i det normala arbetet till exempel genom att lämna kvar död ved, högstubbar eller sparträd och grupper av sparträd i skogen, eller genom att låta trånga hörn på åkern täckas av naturlig växtlighet.

– Dessutom är handlingsprogrammet för mångfalden i skogarna i södra Finland 2014-2025, METSO-programmet ett viktigt verktyg för att säkerställa en stabil och positiv utveckling av den biologiska mångfalden i skogsmiljön. Skogscertifieringen är en garanti för god vård av skogsnaturen och miljömedveten produktion.

Ny information
ska vara tillgänglig

Rådgivningen ska ha tillgång till den nyaste informationen, samt ha sakkunskap och resurser att tillämpa resultaten i praktiskt lantbruk, anser SLC, som också påminner om att nordiskt samarbete ska främjas:

– Målsättningen är att göra det nordiska lantbruket till en föregångare inom branschen.

Investeringar i vindenergi, solenergi och biogasanläggningar ska understödas för att sporra utvecklingen av mindre energiproduktionsanläggningar. Regelverket ska uppmuntra tillföretagsamhet inom småskalig energiproduktion. Satsningar i elnätet och i utveckling av lagringsteknik behövs för att man i högre grad kunde utnyttja energiproduktionskapaciteten pålandsbygden.

Tillägg om invasiva arter

Helena Broända foreslog ett tillägg om bekämpning av invasiva arter, vilket fullmäktige omfattade.

Mikael Österberg var mycket nöjd med programmet.

– Vi har allt det vi behöver för att ta fram fina lantbruksråvaror. Det här är ett fint program som vi måste få ut till allmänheten, så att vi kan få konsumenterna att prioritera inhemsk mat.

Läs också:

Regeringsprogrammet positivt men framtidens CAP är osäker

SLC höll sig framme i förhandlingarna om regeringsprogrammet

Medaljer och lyckönskningar inför SLC:s fullmäktigemöte


SLC:S 4 TESER

FÖR ATT DET FINLÄNDSKA SAMHÄLLET SKA UPPNÅ DE LOKALA, NATIONELLA OCH INTERNATIONELLA MÅLSÄTTNINGARNA I FÖRVALTNINGEN AV LIVSMILJÖN JOBBAR SLC ENLIGT FÖLJANDE FYRA TESER:
1. VI VERKAR FÖR ETT SAMHÄLLE DÄR LANDSBYGDEN OCH LANTBRUKSNÄRINGARNA UPPSKATTAS
2. VI VERKAR FÖR ATT FRÄMJA EN KONSUMTION AV INHEMSKA LANTBRUKSVAROR
3. VI VERKAR FÖR ATT VÅRA MEDLEMMAR BETRAKTAS SOM VIKTIGA AKTÖRER I ARBETET MED ANPASSANDET TILL OCH BROMSANDE AV FÖRÄNDRINGAR I MILJÖN
4. VI VERKAR FÖR LÖNSAMMA LANTBRUKSFÖRETAG OCH FRÄMJAR UTVECKLINGEN AV BIOEKONOMI OCH KRETSLOPPSEKONOMI
MILJÖPROGRAMMET FINNS I SIN HELHET PÅ SLC:S HEMSIDA, HTTPS://SLC.FI/MILJOPROGRAM