Dsc05053
– Främsta orsakerna till högre omsättning är högre priser på sågade varor och ökad försäljning av bioenergi, förklarar vd Anders Mattsson.
Skogsbruk

Skogsbolag vill såga mera
och bygger större virkestork

Ålands SkogsIndustrier Ab ökade sin omsättning och produktion av sågad vara under första halvåret jämfört med samma period i fjol och under hösten planeras investeringar för ca 700.000 euro.

Bland utökas kapaciteten för virkestorkning. Sågarna i Finström Godby och Jomala Önningeby får också nya truckar.

Bolagets halvårsöversikt för januari-juni 2022 visar att omsättningen steg med 9 procent från 10,1 till 11 miljoner euro.

– Främsta orsakerna är högre priser på sågade varor och ökad försäljning av bioenergi, förklarar vd Anders Mattsson.

Trots att den inköpta virkesmängden minskade från 170.000 till 141.000 kubikmeter ökade produktionen av sågad vara från 13.298 till 14.902 kubikmeter och Mattsson berättar att bolaget på grund av Ålands begränsade volymer nu också börjat utreda möjligheterna att köpa in virke från närregionerna.

Högre priser men också dyrare energi

Bolagets inköpspriser för virke höjdes i augusti 2021. Sågtimmerpriserna höjdes i januari 2022 och en ny höjning av alla virkespriser gjordes i augusti i år.

Höjningarna varierar mellan 4 och 20 procent och är relativt sett lägre på timmer. På groten har priserna fördubblats. Anders Mattsson framhåller också att energikostnaderna steg kraftigt under perioden och påverkade både avverkningar, transporter och produktion.

– Sågverksamheterna och flisproduktionslinjen påverkades speciellt mycket av höga elpriser, men kostnaderna steg också för många andra insatsvaror.

Bolagets bedömning är att efterfrågan på bioenergi och produkter till cellulosaindustrin fortsätter vara stark under hösten, medan det däremot råder en viss osäkerhet beträffande sågade varor. 

Kostnadsnivån och speciellt energikostnaderna förväntas fortsättningsvis vara höga. Styrelsen räknar med att omsättningen för helåret 2022 blir högre än under 2021, men resultatet förväntas bli ungefär på samma nivå som 2021.