Solkraft1
”Landschefen” Anders Wiklund berättar att Ålands första solcellspark också får en vätgasstation för fordon samt tillhörande lagring. Hans bolag OX2 vill också bygga storskaliga vindkraftsparker både norr och söder om Åland.
Landsbygdsnäringar

Tre åländska solparker
planeras i nytt projekt

Intresset ökar och konkurrensen hårdnar för att bygga solcellsparker på Åland. Finländska Ilmatar har som fjärde bolag anmält intresse för att bygga en storskalig solcellspark på landskapets mark i Finström Grelsby och svenska bolaget OX2 planerar tre solparker på Åland.

– Vårt solparksprojekt som också handlar om en vätgasstation för fordon med tillhörande lagring i Jomala har nu kommit så långt att vi i mitten av september kan berätta närmare om planerna, säger Anders Wiklund som är landschef för OX2 på Åland.

Han betonar att bolagets utgångspunkt är att inte bygga grön energi på produktiv jordbruksmark. Satsningarna ska också vara koldioxidneutrala och får inte öka utsläppen av växthusgaser.

Finländska Ilmatar Energys dotterbolag Ilmatar Solar AB i Malmö har nu som fjärde energibolag lämnat in en intresseanmälan för att bygga en storskalig solpark på landskapets mark i Finström Grelsby.

I ett pressutskick påpekas att Ilmatar Solar har som mål att producera grön solenergi och samtidigt att bidra till att höja vattenkvaliteten och öka den biologisk mångfalden i det aktuella området.

Ålands ambitiösa klimatstrategi, det stora antalet soltimmar och begränsade mängder snö vintertid gör Åland mycket intressant för storskalig produktion av solenergi.

Ansvarig för projektansökan är Malmöbaserade Ilmatar Solar, som är ett dotterbolag till Ilmatar Energy. – Ilmatar Offshore som är vårt team på Åland arbetar för att förverkliga storskalig havsbaserad vindkraft på åländska havsområden och vi vill gärna bli pionjärer även för storskalig åländsk solenergi, säger Christian Gustafsson, vd för Ilmatar Solar.

Solkraft2
Ilmatar Solars vd Christian Gustafsson i Malmö säger att bolaget gärna vill bli pionjärer för storskalig åländsk solenergi. FOTO: Ilmatar Solar

Lämpliga åtgärder ökar artrikedomen

Det aktuella området på Stornäset används i dag för skogsbruk och jakt och disponeras av landskapets Fastighetsverk.

Området ligger nära två viktiga vattentäkter och vattenskyddsområden, men Solars projektutvecklare Robert Wedmo förklarar att ”storskaliga solparker faktiskt har alla möjligheter att bidra till att öka biologisk mångfald och förbättra vattenkvaliteten”. – Innan vi vet vilka metoder som är lämpliga behöver vi inventera naturvärdena i området, men det kan exempelvis handla om att anlägga våtmarker som stillar vattenflödena eller att odla fram ängsmark som ökar Ilmatar artrikedomen i området, säger han.

Wedmo betonar att samtidigt som solparken producerar hållbar energi kan den alltså bidra till att återskapa landskapet.

– Livscykeln för ett solkraftverk är 45-50 år, vilket ger tid för miljön och den biologiska mångfalden att återhämta sig.

Landskapets Fastighetsverk har lämnat in en anhållan till Ålands lagting om att få arrendera ut marken i 50 år. Under beredningen har Fastighetsverket tagit in utlåtanden från många samhällsaktörer som exempelvis dricksvattenproducenten Ålands vatten, Kraftnät Åland och föreningen Ålands natur och miljö.

Arrendefrågan behandlas troligen vid budgetförhandlingarna i slutet av 2022. Om arrendet får grönt ljus går Fastighetsverket vidare med att ta fram processer för tilldelning.