Jordbruk Skogsbruk SLC

ÖSP positivt till
regeringsprogrammet

Förväntningarna var inte höga på den nya regeringen. Men regeringsprogrammet som offentliggjordes i måndags togs emot i positiva ordalag av ÖSP:s styrelse.

– Med tanke på att Vänsterförbundet och De gröna ingår i den här regeringen hade vi faktiskt rätt lågt ställda förhoppningar på regeringsprogrammet. Men på vårt styrelsemöte i måndags kunde vi konstatera att det överträffade våra förväntningar. Vi är relativt nöjda med regeringsprogrammet, säger ÖSP:s styrelseordförande Tomas Långgård.

Mest nöjt är styrelsen med att hålen i landsbygdsprogrammet lappas så att det inte behöver ske nedskärningar i LFA-stödet och miljöersättningen. Samtidigt överförs medel så att investeringsstödet Makera tryggas.

– Trots den här regeringskoalitionen verkar lobbningen från producentorganisationerna, SFP och Centern har bidragit till att vi ur jordbrukets aspekt får ett relativt bra regeringsprogram. Det sker också satsningar på biogas, exporten ska gynnas och så finns det skrivningar för att stärka producenternas ställning i livsmedelskedjan, säger Långgård.

Det ska ske bland annat genom att öka genomskinligheten i prissättningen inom handeln samtidigt som det bör ske en begränsning av handelsaktörerna egna produktmärken, så kallad private label. Utöver det vill regeringen inte heller påföra lagar som ökar kostnaderna för jordbruksnäringarna utan att det kompenseras.

– Men framöver är det viktigt att det inte bara lämnar som skrivningar i regeringsprogrammet utan att åtgärder faktiskt vidtas.

Inför regeringsförhandlingarna fanns farhågor om att arbetet med den nya lagen om djurens välfärd kan bli en utmaning. Men de besannades inte. Gällande satsningarna på skyddsprogram för skogen betonar styrelsen vikten av frivillighet.

– Men som helhet är vi nöjda med regeringsprogrammet. Något som också gläder är att SLC:s fullmäktigeordförande Thomas Blomqvist blir minister, säger Långgård.