20110816 Osec Lsc 0457 Usdagov
USA:s nygamla jordbruksminister Tom Vilsack betecknas som ett tryggt men konservativt val till posten som jordbruksminister. FOTO: USDA
Jordbruk Globalt

Nygammal jordbruksminister
fick grönt ljus i USA

USA:s jordbruksminister Tom Vilsack vill i första hand prioritera bekämpningen av covid-19-pandemin och klimatförändringen. Han kommer också att arbeta för jämlikhet mellan raserna. Det lovade Vilsack i en utfrågning i senaten.

Den 70-åriga Vilsack är en veteran inom jordbruksadministrationen. Mellan åren 2009 och 2017 var Vilsack jordbruksminister i president Barack Obamas regering. Dessförinnan var han guvernör i sin hemstat Iowa.

Vilsack betecknas som ett säkert kort i Biden-administrationen. Farmarna i mellanvästern känner honom och Vilsack känner sina farmare. Men det finns också grupper som betraktar honom som företrädare för en konservativ politik.

Under sina första perioder som jordbruksminister fick han ett rykte om sig att företräda de stora koncernerna. Efter Obama-eran blev Vilsack ordförande för exportorganisationen US Dairy Council.

Enligt tidningen The Hill ville president Joe Biden ha en person på posten som kan sitt jobb. Ingen känner jordbruksministeriet bättre än Tom Vilsack, citeras Biden. Uttalandet tolkas som ett tecken på att Vilsack i första hand kommer att prioritera agrobusiness.

President Joe Biden har för sin del motiverat valet Vilsack med hans gedigna kännedom om jobbet och kontakterna till den amerikanska landsbygden. Biden ville ha en erfaren person på posten.

Under utfrågningen underströk Vilsack att han ingalunda kommer att låta jordbruket stampa på stället. Han vill prioritera frågor med anknytning till klimatförändringen. Området är viktigt både för USA och resten av världen.

Vi lever i förändrade tider, sade Vilsack och hänvisade till covid-19 som medför helt nya utmaningar för USA. Pandemin har blottat många svåra problem i livsmedelskedjan. De måste nu tacklas, medgav han.

Beröm får nomineringen av jordbruksministern från producenthåll. Vi är övertygande om att Vilsack sköter sitt jobb utmärkt från första början, sade AFBF-ordföranden Zippy Duvall i en kommentar. Enligt Duvall har Vilsack solida band till producenterna.

De svarta farmarna möter däremot Vilsack med misstro. National Black Farmers Association kritiserar honom för att ha misskött diskrimineringsfrågor under sin period inom Obama-administrationen.