51248574766 C262613894 O
De svåra förhandlingarna om CAP-reformen ryckte ett stycke framåt under jordbruksministrarnas informella rådsmöte i Lissabon. FOTO: EU
Jordbruk EU

Nya förhoppningar
om snar CAP-lösning

EU:s jordbruksministrar bemödar sig om en snar gemensam lösning i CAP-processen. Under ett informellt möte denna vecka visade delegationerna intresse för nya kompromisser för att lösa knutar som fortfarande hindrar processen.

Det föregående trepartsmötet i slutet av maj mellan EU-parlamentet, medlemsländerna och kommissionen avbröts som resultatlöst. EU-parlamentet efterlyste fler eftergifter på klimat- och och miljöområdet än medlemsländerna var villiga att gå med på.

Enligt uppgift har parterna sedan dess närmat sig en kompromiss om de kontroversiella miljöersättningarna. Tyskland och Österrike har gått med på att höja andelen direktstöd för klimat- och miljötjänster genast under det första året.

Detta var en av knäckfrågorna vid det inofficiella ministermötet i Portugals huvudstad Lissabon. Parlamentet godtar inte medlemsländernas krav på en tvåårig inlärningsfas, eftersom denna anses mjuka upp centrala element i den gröna arkitekturen.

Tecken på vändpunkt

Enligt det senaste kompromissförslaget skulle 25 procent av direktstöden, motsvarande 72 miljarder euro, bli obligatoriska genast från och med det första året. Flera medlemsländer uppges redan ha fattat intresse för förslaget.

Förutom Tyskland och Österrike har tolv andra medlemsländer anslutit sig. Enligt tyska Agrarzeitung handlar det om Rumänien, Lettland, Ungern, Tjeckien, Nederländerna, Grekland, Bulgarien, Luxemburg, Sverige, Belgien, Polen och Irland.

Österrikes jordbruksminister Elisabeth Köstinger gläder sig över framstegen. Trots de sega förhandlingarna borde processen nå målet före sommaren. Det förutsätter att parlamentet och medlemsländerna närmar sig varandras ståndpunkter.

Köstinger understryker att förhandlingarna snabbt måste slutföras för att äntligen garantera planeringssäkerhet för EU:s producenter. Hon har också diskuterat frågan med EU-parlamentets chefsförhandlare Norbert Lins.

Enligt Lins tolkar parlamentet det tysk-österrikiska kompromissförslaget som ett tecken på god vilja och intresse bland medlemsländerna att finna en majoritetsduglig kompromiss. Det förbättrar chanserna till en snar lösning.

Greklands jordbruksminister Spilios Livanos har tidigare anklagat parlamentet för utpressningstaktik mot medlemsländerna. Under tisdagens möte var tongångarna mildare. Livanos medgav att en kompromiss inte är omöjlig under den förestående trilogen.

Trots alla positiva tecken återstår ännu flera olösta problem. Parlamentet vill till exempel reservera sju procent av arealerna för naturskydd. Enbart baljväxter och fånggrödor skulle få odlas på skiftena. Medlemsländerna kan tänka sig högst fyra procent.

Hård kritik mot kommissionen

Förhandlingarna mellan kommissionen, medlemsländerna och parlamentet tar nu en paus. Inga nya möten är inplanerade de närmaste dagarna. Det portugisiska ordförandeskapet har kritiserats för bristande organisation under trilogen.

EU-kommissionen fick också en släng kritik på mötet. Ministrarna, och särskilt Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner, anklagar kommissionen för att ständigt belasta EU-debatten med egna, svagt underbyggda förslag.

Alla ministrar, oberoende av parti och land, har fått intrycket att klimatkommissionär Franz Timmermans riskerar kommissionens rykte som ärlig förmedlare. Vi anser att det vore bra om kommissionen skulle respektera rådet och parlamentet bättre, sade Klöckner.

Klöckner vädjade till alla parter att medverka till en möjligast snabb och framgångsrik trilog. Enligt Klöckner är det meningen att slutföra trepartsförhandlingarna om CAP under den 25:e kalenderveckan.