Jordbruk EU

Irländsk traktorprotest
mot CAP och klimatlag

Irländska producenter genomför denna vecka traktormarscher i ett trettiotal städer i landet. Demonstranterna protesterade mot EU:s gemensamma jordbrukspolitik och en planerad irländsk klimatlag.

Irlands producenter varnar för ett dubbelangrepp mot landets jordbrukssektor. IFA-ordföranden Tim Cullinan försäkrade att landets bönder är beredda att sköta sin andel av klimatskyddet.

Problemet är alla de politiska målsättningar och strategier som planeras både i Irland och inom den europeiska unionen. Åtgärderna medför ekonomiska och sociala risker för jordbruket och landsbygden.

Enligt Cullinan har dessa risker inte granskats tillräckligt noga. Han varnar för risken att det jordbruk som man känner i Irland kan upphöra att existera, om den nuvarande inriktningen för CAP och klimatåtgärderna inte korrigeras.

En stor grupp jordbrukare kommer att beröras av enorma nedskärningar inom CAP, varnar Cullinan. Enligt hans åsikt ställer EU alltför höga miljökrav på jordbruket på ett sätt som inte låter sig kompenseras med andra åtgärder.

Enlit IFA-ordföranden är initiativtagarna till denna politik ute efter att spjälka upp jordbruket. Han krävde att den irländska regeringen ska arbeta för en maximal flexibilitet för att trygga en vettig tilläggsfinansiering av CAP.