Jordbruk

Ny maxgräns för
åländskt ”minimistöd”

Ålands landskapsregering har skrivit ett nytt avtal med jord- och skogsbruksministeriet som höjer den maximala stödnivån för så kallade ”de minimi”-stöd från 15.000 till 20.000 euro per gård.

– Höjningen innebär att rikets krisstöd och det av landskapsregeringen föreslagna stödet för import av foder, landskapsgarantier för likviditetslån och avbytarstödet kan tillämpas med mindre risk för att enskilda gårdar når upp till taket för utbetalning, förklarar landskapsagronom Sölve Högman som är chef för landskapets jordbruksbyrå.

Höjningen kan ske eftersom EU-kommissionen har godkänt att nivån för EU-stöd av mindre betydelse (”de minimi”) kan höjas från 15.000 till 20.000 eller 25.000 euro.

– Finland och Åland kommer att tillämpa nivån 20.000 euro på grund av de omfattande administrativa krav som EU ställer för den högsta nivån på 25.000 euro.

Ålands nya avtal med jord- och skogsbruksministeriet innebär att EU-stöd upp till 20.000 euro per gård nu kan betalas under en treårig uppföljningsperiod.