Kollage

Bioekonomisk strategi stöder
hållbar utveckling i Västnyland

De västnyländska kommunerna står inför nya utmaningar i och med att storindustrin har avvecklat en stor del av sin produktion i regionen. Nu gäller det att jobba strategiskt och bl.a. satsa på näringar som grundar sig på hållbart nyttjande av förnybara resurser, dvs. bioekonomi som kan ge tillväxt och skapa nya arbetsplatser på sikt.

Byggande i trä, naturprodukter, närmat, naturturism och bioenergi är områden med tillväxtpotential som kan erbjuda nya möjligheter till företagare och öka välfärden i regionen. Novias projekt Bioekonomi i Västnyland har i samråd med regionens aktörer dels ordnat seminarier och informerat företagare och blivande företagare om möjligheter inom bioekonomins olika sektorer och dels sammanställt ett utkast till bioekonomisk strategi för regionen. Strategin ska färdigställas efter seminarium i slutet av mars och målet är att arbetet systematiserar och riktar olika stöd- och utvecklingsåtgärder till de flaskhalsar som identifierats under projektet.

Användningen av bioenergi i Västnyland är redan i dag välutvecklad. Men biomassorna i Västnylands kustregion är begränsade och kapaciteten hos värmeverk i den här landsändan är så stor att råvara måste importeras. Det är strategiskt viktigt med tanke på mervärde och sysselsättning att biomassorna som produceras i Västnyland också skulle användas i regionen.

Icke materiella tjänster

De icke materiella tjänsterna inom bioekonomin har kanske den största tillväxtpotentialen i Västnyland. Projektet har ordnat två tankesmedjor om Green Care som går ut på hälsofrämjande verksamhet i naturen. Det finns både förbyggande och rehabiliterande verksamhet.

Green Care och annan naturturism ger goda möjligheter att erbjuda tjänster till kunder från utlandet. Flera företagare har visat intresse att starta Green Care verksamhet och utvecklingen kan stödas bl.a. med gemensamma utvecklingsprojekt för företagare.

Närmat och matturism har redan en tid varit en växande sektor i Västnyland. En viktig aktör, Slow Food-föreningen, ordnar mässor med närmat som tema, restaurangerna samarbetar och olika utvecklingsprojekt är exempel på att produktion och förädling av närmat har ett uppsving.  Utvecklingen behöver dock stödas och tillräckliga resurser riktas till det fortsatta arbetet så att företag kan växa.

Förädlingsvärdet på de västnyländska råvarorna är nu ganska lågt, största delen råvarorna exporteras från regionen för att förädlas på annat håll. Det finns några småskaliga aktörer inom förädling så som Svartå kvarn  och slakteriet Meatgard i Ingå. När det gäller trädgårdsprodukter, så säljs största del av produktionen oförädlad.

Råvaror som odlas här är av hög kvalité och eftertraktade hos lokala restauranger samtidigt som regionen är utmärkt placerad nära huvudstaden och lockar en del besökare speciellt under sommartid. Västnyland har alla förutsättningar att utvecklas till en attraktiv gastronomisk region där man satsar  på matturism och export av högklassiga livsmedelsprodukter. En sådan vision kräver flera företag inom förädlar unika produkter och expanderar. Marknadsföringen av Västnyland som gastronomiskt utfärdsmål kräver ett välutvecklat samarbete som omfattar både turistsektorn och hela produktionskedjan av närmat.

Skogen erbjuder möjligheter

Klimatförändringen och behovet att binda kol har gett byggandet i trä en strategisk fördel jämfört med betong och stål. Det är en global trend att höghus andra stora byggnader byggs all mera i trä. Västnyland ligger geografiskt väl till med tanke på produktion att olika typer av träelement för byggindustrin i framtiden. Investeringar i träindustri i Västnyland skulle betyda mycket för bioekonomins utveckling. Ett aktivt arbete behövs för att investeringar förverkligas.

Skogen erbjuder många andra produkter än virke. Sav, sprängticka och olika örter är exempel på naturprodukter som kunde nyttjas i mycket större skala än det görs i dag. I Vörå  finns ett företag som förädlar björksav i stor skala och största delen går på export. Företaget sysselsätter ca 100 leverantörer som tappar sav från ett område på ca 3000 ha. Tillvaratagande och förädlingen av naturprodukter kan med andra ord erbjuda ekonomisk betydande business.

Ovannämnda frågor diskuteras på strategiseminariet i Ekenäs den 25 mars och alla som har ett intresse av att medverka är välkomna med. Seminariets detaljerade program finns på Nylandsbygds hemsida (www.uusimaaseutu.fi).

Klaus Yrjönen och Veronika Bäckman

FOTNOT: Bioekonomi i Västnyland är tvåårigt LEADER-projekt som koordineras av YH NOVIA och finansieras av leadergrupp POMOVÄST.