Nisula 1
På FinnMetko presenterade Nisula sin nya skördare N5. En lätt och smidig maskin som lämpar sig för avverkning på marker som traditionellt kan avverkas enbart vintertid.
Skogsbruk Maskin & teknik Tema

Nisula: Mindre betyder ibland mer

Mindre kan betyda mer. Det menar inhemska Nisula som på mässan FinnMetko presenterade den nya skördaren N5. En skördare som är lätt och som kan avverka på torvmarker.

Det bjöds på en del nyheter på skogsmässan FinnMetko i Jämsä i slutet av augusti. En tydlig trend är att skogsmaskinerna nödvändigtvis inte måste vara stora och starka. Mindre avverkningsmaskiner börjar bli allt populärare – och det har inhemska tillverkaren Nisula försökt svara på med sin nya skördare N5.

– N5 är en lättare skördare på mellan 13.500-14.800 kg beroende på om den utrustas med fyra eller sex hjul. Den här skördaren är mycket lämplig för avverkning på torvmarker trots att marken inte är frusen, säger Sami Tikka, återförsäljare på Nisula.

Nisula hade i samband med sitt 40-årsjubileum satsat stort på mässan och bolagets vd Kalle Mattsson konstaterar i en egen tidning att virkesindustrin vill ha mera avverkningar året om. Att det inte räcker att merparten av avverkningarna koncentreras till vintern.

– Det är utgångspunkten med N5. Förutom att en lätt maskin inte lika lätt skadar rötter i marken i samband med avverkningen har vi också velat ta fram en maskin som är effektiv i alla led. Skogsmaskinentreprenören ska också ha en förtjänst för sitt arbete och då krävs en maskin som är kostnadseffektiv. De kraven uppfyller N5, säger Tikka.

Nisula 2
N5 är en lättare skördare på mellan 13.500-14.800 kg beroende på om den utrustas med fyra eller sex hjul. Den till vänster har sex hjul utrustade med band medan den till höger har enbart fyra hjul och är lättare.

Låg bränsleförbrukning

Det han syftar på är att hydrauliken och tekniken överlag är smidigare än på tidigare modeller.

– Vi har räknat att kostnaden för en arbetstimme med den här maskinen är cirka tio euro per timme. Då räknas inte bara bränslet in utan också underhåll. Bränsleförbrukningen per arbetstimme är mellan 6,8-8,8 liter i timmen, säger han.

Nya N5 kan utrustas med både Nisula 425H och 425C som lämpar sig för gallringar.

– Men den kan också utrustas med Nisula 500H som är ämnat för förnyelseavverkningar.

Den nya modellen N5 visades för första gången upp på FinnMetko. Vilka förhoppningar har ni på maskinen?

– Vi har väldigt stora förhoppningar att efterfrågan på marknaden ska vara stor. Vi har tagit fram den här maskinen på grund av efterfrågan på mindre men effektiva maskiner, säger Tikka.