65086 D73 5 B70 437 E 95 B0 Bd2 F0 E5 B1 A1 E
Fem mathantverkare från Åland höll den åländska fanan högt under de nordiska mästerskapen i Stockholm. På bilden till vänster Maria Teir med rötter i Närpes och Anna Alm från Öfvergårds fruktträdgård. FOTO: Harriet Strandvik
Landsbygdsnäringar

Medaljregn för mathantverkare
i de nordiska mästerskapen

Fem mathantverksföretag från Åland, Åboland och Österbotten belönades med medaljer när Nordiska Mästerskapet i Mathantverk avgjordes i Stockholm.

Öfvergårds fruktträdgård som drivs av Anna och Jan Alm i Finström fick delad guldmedalj för sin nya äppelmust av sorten Eva-Lotta. De fick dessutom silver för musten Zonga.

Silver i klassen söta produkter till dessert fick MarmeladKompaniets Catarina Ekblom från Skata i Jakobstad för sin Rosensirap.

Solkulla gård och Maria Teir från Finström fick också ta emot en guldmedalj på plats, men poängmässigt kom hennes bröd Kvarnsten på tredje plats.

Bronsmedalj i dessertklassen fick Sabina och Torsten Ekholms Närboden i Kimito för sin Blåbärssommar, medan Jennifer Sundmans och Lars-Johan Mattssons Mattas gårdsmejeri i Sund vann brons i klassen hårdostar med osten Anni.

Harriet Strandvik som är verksamhetsledare för de åländska mathantverkarna berättar att det var hård konkurrens i just klassen för ostar. Hon säger att man inom den åländska mathantverksföreningen är väldigt stolt över framgångarna. 

– Att det går bra för företagen medför att anseendet för fler åländska produkter ökar, påpekar Strandvik.