A12Dc15F703E942786Ee6442Bc689C0Eef38E13E
Att klappa kor hör till den franska presidentens obligatoriska uppdrag på den årliga jordbruksutställningen i Paris. Macron försvarade jordbruksbudgeten och EU:s princip att hålla jordbruket utanför handelsförhandlingarna med USA. FOTO: Elysee.fr
Jordbruk EU Marknad

Macron värnar om
EU:s jordbruksbudget

Europa behöver en ambitiös jordbrukspolitik och en solid budget. Det underströk Frankrikes president Emmanuel Macron under sitt besök på den stora jordbruksutställningen i Paris nyligen.

I anslutning till sin rundvandring på Salon International de l`Agriculture i Paris försvarade Emmanuel Macron den europeiska jordbrukspolitiken, som enligt presidenten attackeras på många fronter.

Macron varnade bland annat för internationella angrepp på EU:s jordbrukshandel i samband med handelsrelationerna till andra block. EU:s jordbruk utsätts för hård press och direkta hot utifrån, varnade presidenten.

Enligt Macron försöker man pracka sojabönor från USA och ryskt vete på européerna. Därför behöver EU också i fortsättningen en stark jordbrukspolitik som skyddar både producenter och konsumenter.

Kvaliteten får inte offras för handeln

Det är en farlig väg, noterade Macron. Frankrike kommer inte att gå med på handelsavtal som tummar på EU:s stränga matstandarder. Våra normer för miljö, hälsa och sociala standarder måste respekteras.

Enligt Macron är det absurt om europeiska producenter måste uppfylla stränga standarder om man på annat håll får strunta i reglerna. Därför vägrar både Frankrike och EU-kommissionen att ta in jordbruksprodukter i handelsförhandlingarna med USA.

Medlemsländerna konkurrerar inte med varandra. EU:s högklassiga livsmedel hotas av makter som betraktar livsmedel som en exportprodukt bland alla andra. De saknar respekt för vår kvalitetsmat, fastställde Macron.

Den franska presidenten inskärpte därför betydelsen av en stark jordbruksbudget i EU. Enligt Macron får CAP inte försvagas. Frankrike kämpar för en ambitiös jordbruksbudget som måhända beaktar följderna av Brexit men det ska också vara allt.

Macron redogjorde också för alla ambitiösa åtgärder som syftar till att att ytterligare höja den europeiska matens kvalitet. Systemet ska garantera kvalitet och bekämpa bedrägerier. Produktmärkning och värdekedjor är viktiga för konsumenterna.

Blockkedjor och generationsväxling

Presidenten nämnde också blockkedjorna som ett sätt att förbättra transparensen i matkedjan och ge kunden fullständig insyn i hela produktionsprocessen. Tekniken gör det möjligt att snabbt och obyråkratiskt utvärdera alla steg i leverantörsledet.

Macron tog också upp miljöfrågor och bekämpningsmedel. Presidenten medgav att han inte hade lyckats infria sitt löfte om ett franskt glyfosatförbud inom tre år. Trots detta fortsätter arbetet som syftar till en möjligast snabb avveckling.

Den åldrande jordbrukarkåren är ett annat fenomen som oroar den franska presidenten. Macron påpekade att varannan europeisk bonde har fyllt 55 år och kommer att pensionera sig inom några få år.

Ägandet av jordbruksmark fortsätter att koncentreras och det byggs för mycket på jordbruksmark, menade Macron. Han efterlyste mer målmedvetna åtgärder som underlättar ett generationsskifte. Det är en europeisk angelägenhet.

Trenden måste brytas för att det europeiska jordbruket ska kunna utvecklas och gå framåt. Generationsproblemet måste lösas inom ramen för CAP-förhandlingarna. Frankrike kommer att pressa på den punkten, sade Macron.