Livet på landet

Åländsk jakt med hund
ska skydda sjöfåglar

Den åländska kampanjen för att utrota mårdhundar fortsätter. Mårdhunden klassas som ett av de rovdjur som utgör allvarliga hot mot häckande sjöfåglar. Landskapsregeringen har därför fastställt nya riktlinjer för jakt med hund på häckningsskär.

Från 1 mars till 15 april i år får hund användas vid jakt på räv, mårdhund, grävling och mink på holmar och skär som saknar fast förbindelse eller färja.

Vid jakten ska specialtränade hundar användas för att minimera störningen för övrigt vilt. Eftersom flyttfåglarnas ankomst blivit allt tidigare de senaste decennierna bör jägarna beakta lokala förhållandena och avbryta jakten om sjöfåglar har inlett sin häckning.

Eftersom havsörnen är mycket störningskänslig under häckningens inledande skede uppmanas jägarna också att iaktta särskild försiktighet om aktiva örnbon påträffas och undvika att röra sig närmare än 100 meter från boet.

Efter att de nya riktlinjerna för jakt med hund på häckningsskär slagits fast beviljades Finströms och Lemlands jaktvårdsföreningar samt en privatperson rätt att jaga mårdhundar med specialtränade hundar.