Wvall1
Förra veckan ordnade Proagria Lantbrukssällskapet Österbotten en fältdag för vallproducenter. Det som alla kunde konstatera var vårens väder har varit gynnsamt för vallen. Första skörden ser ut att bli bra i Österbotten.
Jordbruk

Nu är det viktigt följa med D-värdets utveckling

Den här veckan har många börjat ta första vallskörden. Vårens väder har varit gynnsam för en god skörd i Österbotten. Det ser ut att växa bra nu, konstaterades på en fältdag som ordnades i Pedersöre förra veckan. 

– Följ med D-värdets utveckling de närmaste dagarna. Det utlovade varma vädret gör att D-värdet kan sjunka väldigt snabbt. Gräset kan växa med flera centimeter under helgen och det innebär att många kan börja skörda redan nästa vecka.

Det sa Magnus Blässar, mjölkrådgivare vid Proagria Lantbrukssällskapet Österbotten (ÖSL) på en vallträff som ordnades i onsdags förra veckan. Vädret blev precis som utlovat mycket varmt och det innebar att skörden av den första vallen inleddes i landskapet den här veckan. 

På fältträffen fick deltagarna ta del av bra information om vallens tillväxt och vad varje producent bör ta i beaktande för att få en så bra skörd som möjligt. 

– I våra nejder är vallproduktionen grunden för lantbruket. Hälften av lantbruksinkomsten kommer från mjölk-, kött-, får- och hästsektorn, som baseras på vallproduktion. En liten förbättring i produktionen kan ha stor betydelse för helheten. Därför är det viktigt att vi alltid eftersträvar en effektivare vallproduktion, förklarar Margareta Slotte, växtodlingsrådgivare vid ÖSL.

Högt pH-värde viktigt

Deltagarna fick bekanta sig med den information som fanns tillgängligt från olika skiften som besöket i Pedersöre. Ett av skiftena hade ett mycket högt pH-värde. Ett högt pH-värde – i det här fallet 6.5-7 – gör att näringsämnena blir lättlösligare att tas upp av växten. 

– På det här skiftet har jordbrukaren inte behövt tillföra stora kaliummängder via handelsgödsel utan kalium har lösgjort sig från marken, säger Slotte.

Det som hon och de övriga rådgivarna gärna lyfter upp i sammanhanget är vikten av kalkning. 

– Har man ett lågt pH-värde i marken är det viktigt att kalka men det ger inte hela effekten direkt. När ekonomin är trängd skjuts sådana insatser oftast på framtiden trots att kostnaden per hektar inte är så stor. För är pH-värdet i skick så behöver man inte heller tillföra lika mycket konstgödsel, säger växtodlingsrådgivare Anders Salo.

Deltagarna fick också se på markstrukturen. Salo grävde upp en stor bit jord där strukturen framgick. 

– Det ser rätt bra ut här. Det finns rötter på djupt ner vilket visar att jorden är tillräcklig lös för att låta rötterna växa på djupet. På grund av den goda strukturen och det höga pH-värdet har också fosfortillgången varit god. Det välutvecklade rotsystemet har kunnat ta upp fosfor, förklarar han.

Slotte berättar om skördeproverna från skiftet:

– Förra året skördades 8.700 kilo torrsubstans per hektar på det här skiftet och fosfornivåerna i foderanalyserna låg på 2,8-4,4 gram per kilo torrsubstans utan att fosfor tillfördes, tillägger hon.

Wvall2
Förra veckan ordnade Proagria Lantbrukssällskapet Österbotten en fältdag för vallproducenter i Pedersöre. Det som alla kunde konstatera var vårens väder har varit gynnsamt för växtligheten. Första skörden ser ut att bli bra, konstaterar Margareta Slotte, växtodlingsrådgivare vid Proagria Lantbrukssällskapet Österbotten.

Skördeprover underlättar

Skördeprover med mineralanalys är därmed av stor vikt.

– Har man analyserat gräset är det lättare att veta vad som ska kompletteras och vilken gödsling som är ekonomiskt motiverad att göra. Det är mycket viktigt att ha den här informationen, säger Blässar och Salo.

Samtliga hoppas nu på goda skördar för producenterna. I synnerhet med tanke på förra årets skörd på ställvis blev liten och kvalitetsmässigt dålig. 

– Många producenter har inget lager av ensilage nu men det ser bra ut nu om man jämför med samma tidpunkt i fjol, säger de.