Jordbruk EU Opinion

Ledarsticket:
Dämpad stämning
kring ny kommissionär

Åtminstone i finländska jordbrukskretsar är stämningen dämpad kring Janusz Wojciechowski som nu lanseras för posten som EU:s jordbrukskommissionär.

Den nuvarande jordbrukskommissionären Phil Hogan från Irland anses emellertid behövas på posten som handelskommissionär, tydligen för att hålla pli på britterna som är på väg ut ur hela EU.

Ett annat alternativ hade varit den italienska socialdemokraten Paolo De Castro, men han lanseras inte ens som EU-kommissionär. I stället valde italienarna att föra fram den tidigare premiärministern Paolo Gentiloni. Avsikten är att göra honom till ekonomikommissionär, vilket i övrigt riskerar att göra honom impopulär i sitt hemland.

Nu kan Paolo De Castro i alla fall fortsätta i EU-parlamentets jordbruksutskott, vilket de flesta inom sektorn bedömer som positivt.

Tyvärr tyder dock mycket just nu på att jordbruket måste rusta sig för en period med många stora ord om näringens möjligheter men med knaper finansiering. Det gäller i synnerhet om Brexit förverkligas.