Jordbruk

Lantbruksräkningen 2020
har öppnats

Statistikförfrågan Lantbruksräkningen 2020 öppnades den 1 december. Odlarna kan logga in sig i enkäten på webbplatsen lantbruksrakning.fi. Statistikinsamlingen som genomförs vart tionde år besvaras av samtliga jordbruks- och trädgårdsföretag i Finland, som enligt uppgift är 46.000 då räkningen inleds.

Odlarna får inbjudningar till statistikförfrågan i två omgångar. I december får grisgårdar och gårdarna i den mer kortfattade, grundläggande förfrågan sin inbjudan. I januari skickas inbjudningar till den omfattande förfrågan som besvaras av cirka en tredjedel av alla gårdar. På den omfattande förfrågan svarar huvudsakligen djurhållande gårdar.

Statistikförfrågan Lantbruksräkningen 2020 blir tillgänglig på internet för samtliga jordbruks- och trädgårdsföretag samtidigt. Svarspersonerna behöver inte vänta på en inbjudan, eftersom odlarna kan logga in i enkäten på kampanjwebbplatsen lantbruksrakning.fi med koder till en internetbank, med mobilcertifikat eller certifikatkort. För att säkerställa dataskydd används stark autentisering vid lantbruksräkningen.

Odlaren har också möjlighet att i tjänsten suomi.fi ge en annan person fullmakt att svara för sig.

Det tar cirka tio minuter att besvara den grundläggande förfrågan för lantbruksräkningen och cirka en halvtimme att besvara den omfattande förfrågan. Förfrågan kan även besvaras mobilt med en surfplatta eller en smarttelefon.

Odlarnas svarsaktivitet har en direkt inverkan på hur tillförlitliga resultaten av lantbruksräkningen är.

Lantbruksräkning är en global statistisk undersökning som utförs vart tionde år. I Finland utfördes den första lantbruksräkningen 1910. De samordnande organen för lantbruksräkningen inom EU och globalt är unionens statistikmyndighet Eurostat respektive FAO. Lantbruksräkningen genomförs i Finland av Naturresursinstitutet. Lantbruksräkningen 2020 genomförs i samarbete med Kantar TNS Oy.