Skogsbruk

Ersättningar för älgskador ökar

I vår får skogsägarna ersättningar på cirka 2 miljoner euro för skador som orsakats av älgar och andra hjortdjur. Ersättningsbeloppet ökar med 600.000 euro jämfört med föregående år. Finlands skogscentral betalar ersättning till skogsägarna enligt de skador som värderades i fjol.
2018 ansökte skogsägarna flitigt om ersättningar för älgskador. I hela landet ersätts skador som orsakats av älgar och andra hjortdjur för sammanlagt 2 miljoner euro.

2018 ansökte skogsägarna flitigt om ersättningar för älgskador. I hela landet ersätts skador som orsakats av älgar och andra hjortdjur för sammanlagt 2 miljoner euro. I fjol betalades 1,4 miljoner euro i ersättning till skogsägarna.

I år betalas mest ersättningar för skador i landskapen Norra Österbotten och Lappland. Ersättningsbeloppen ökar mest i Mellersta Finland, Södra Savolax och Lappland. I Satakunda, Egentliga Finland och Centrala Tavastland sjunker ersättningarna.

– Man beräknar att kanske högst en tredjedel av de skador som älgar och andra hjortdjur orsakar skogsbruket anmäls, och därför beror ersättningarna också på hur aktiva skogsägarna är, säger skogsrådgivare Heikki Kuoppala vid Skogscentralen.

Ansökningarna har ökat i Österbotten

I Österbotten har ökningen av ansökningar varit stor. Skadorna har varit betydande redan i många år på grund av en stor älgstam vid kusten. Under flera år var det få markägare som sökte ersättning på grund av informationsbrist och de alltför komplicerade tolkningarna av skador. Sedan två år tillbaka har Skogscentralen använt en värderingsmetod som är enklare och tydligare, och mängden ansökningar har stigit sedan dess. Fler och fler markägare kommer att inse att det går att få ersättning för skador också på små arealer.

I fjol värderade Skogscentralen älgskador på sammanlagt 4.800 hektar runtom i landet. Ersättningspengarna är statliga medel som insamlas i form av älgjaktslicenser.

Älgar skadar träd i alla storlekar

Älgskador förekommer vanligtvis på tallbestånd som är ungefär tre meter höga. Älgarna äter kvistar, toppar och bark på trädplantor och bryter av stammar, vilket gör att beståndet växer sämre. Skadorna har ökat på senare år även i äldre skogar.

Skogsägare kan ansöka om ersättning för älgskador hos Skogscentralen. Ersättning betalas om skadekriterierna uppfylls och skadornas omfattning överskrider tröskeln på 170 euro. 

Skogscentralen tar ut en avgift på minst 150 euro för värderingen av skadorna. Värderingsavgiften betalas tillbaka om kriterierna för ersättning uppfylls.

Man kan till exempel anmäla skadan elektroniskt i Skogscentralens e-tjänst MinSkog.fi. Anmälan kan också göras på papper.

Markägare kan själva uppskatta hur mycket ersättning de kan få med hjälp av Tapios kalkylator på webben. Kalkylatorn och information om skadevärdering, skadekriterier och ersättningspraxis finns på Skogscentralens webbplats.

Mer information om ersättningarna för hjortdjursskador per landskap finns i Skogscentralens mediematerial.