Jordbruk Globalt

Isis utrustar kor
med sprängsatser

Terrorgruppen Isis har börjat utrusta kor med sprängsatser för sina angrepp mot säkerhetsstyrkor i Irak. Enligt den irakiska militären beror taktikändringen på att Isis får allt svårare att rekrytera mänskliga självmordsbombare.

Enligt tidningen The New York Times försökte Isis nyligen driva två kor med bombvästar i riktning mot en kontrollstation i södra Irak. De irakiska soldaterna öppnade eld mot korna så att sprängsatserna exploderade.

Den lokala polisen tolkar den nya strategin som ett tecken på växande svårigheter att rekrytera mänskliga självmordsbombare, som för det mesta är unga personer. För varje attentat förlorar grupperingen dessutom krigare.

Genom insatsen av kor försöker Isis bevisa att gruppen fortfarande är redo för operationer. Attackerna ska sannolikt signalera att Isis befinner sig tillräckligt nära bosättningar för att genomföra attacker utan att upptäckas.

Polisen i provinsen Dyala ett stycke österut från Bagdad har likaså blivit utsatt för ett angrepp av kor med sprängsatsbälten. Soldaterna sköt korna och sprängde dem i luften. En person uppges ha skadats i angreppet.

Avsikten med aktionerna är att skapa skräck hos befolkningen. Terrorgrupper har också tidigare använt sig av boskap för bombattentat. I Afganistan har åsnor transporterat bomber. Sprängämnen har också placerats under fårkadaver.