Svampgryta
600 gr strimlat kött nötstek/grisstek
300 gr kantareller/trattkantareller
1 lök
1 vitlöksklyfta
2 msk kalvfond (Touch of Taste)
1 dl vitvin
1 msk Dijonsenap
1 dl finhacka persilja
0,5 dl grädde
salt, peppar
Fräs köttstrimlor, hackad lök och pressad vitlök i några minuter. Tillsätt torrt vitvin och låt koka en stund. Tillsätt vatten, kalvfond och låt koka tills köttet är mört. Hacka kantarellerna i mindre bitar och fräs några minuter. Sätt i köttgrytan tillsammans med grädde och persilja, låt koka några minuter, smaka av med salt och peppar och servera med potatismos.
Pasta med squash och räkor
300 gr räkor
400 gr skruvmakaroner
100 gr bacon
1 schalottenlök
2 små squash
30 basilikablad
2 dl riven parmesan
1 vitlöksklyfta
1 msk citronsaft
2 msk olivolja
salt, peppar
Sätt en stor kastrull att koka med vatten och salt. Koka pasta enligt anvisning. Skär squashen i mindre bitar och sätt rå i mixern tillsammans med vitlök, 1 dl riven parmesan, citronsaft och olivolja. Mixa till en slät massa, tillsätt sedan basilikabladen och mixa igen, smaka av med salt och peppar.
Strimla bacon och lök och fräs en stund till knaprig i en stor stekpanna, tillsätt räkorna (om räkorna är råa stek några minuter, tinade – tillsätt då pastan är klar). Då pastan nästan är klar, tillsätt pastan med ca 0,5 dl av kokvattnet i baconfräset och tillsätt den mixade squashen. Låt koka någon minut till för att skruvmakaronera ska dra i sig smakerna. Servera med riven parmesanost.
Ugnstekt pumpa med korv
1 kg pumpa
300 gr potatis
600 gr knackkorv
3 msk rosmarin
1 dl olivolja
1 dl pumpafrön
salt, peppar
Skala och tärna pumpan och potatisen och lägg i en stor ugnsfast form. Salta och ringla över olivolja, finhacka rosmarin, strö över och blanda. Sätt ugnen på 180 grader och grädda i ca 35 minuter tills pumporna och potatisen är klar. Efter ca 15 minuter, tillsätt knackkorvbitarna och pumpafröna.
Palmkålspaj med getost
3 dl vetemjöl/grahamsmjöl
0,7 dl vatten
100 gr smör
salt
Fyllning
500 gr palmkål/andra kålblad
200 gr getost lagrad
3 ägg
2 msk matolja
1 dl grädde
3 vitlöksklyftor
1,5 dl soltorkade tomater
salt, peppar
Blanda ihop smör, mjöl och vatten och 1 tsk salt och ställ kallt i ca 10 minuter. Skölj kålbladen och ta bort stammarna och strimla i fina strimlor. Sätt 2 dl vatten i en kastrull och koka kålstrimlorna i ca 15 minuter tills vattnet kokat bort. Blanda sedan med ägg, grädde, pressad vitlök, torkade tomater och hälften av osten. Förgrädda pajbotten i ca 10 minuter och häll sedan fyllningen i och strö över resten av osten.