Farstall 4 Webben
I taket i Söderholms Fårfarms nya fårhus finns plexiglas som släpper in solljus och taklamporna lyser upp när man jobbar. Man kan köra igenom byggnaden när fåren utfodras.
Jordbruk Tema

Historiskt stort
fårhusbygge på Bergö

Trots den ekonomiska osäkerheten tror landsbygdsföretagare Lars-Erik Söderholm på ett fortsatt jord- och skogsbruk och djurhållning. Tillsammans med sonen Nicolai bygger han ett historiskt stort fårhus på Bergö i Malax skärgård.

– Den nya byggnaden uppförs för gårdens fårhushållning, vilken omfattar runt 600 får varav 200 är tackor som föder nya lamm varje år. Vi har officiellt företagsnamnet Söderholms Fårfarm, som jag och sonen Nicolai jobbar under, berättar Lars-Erik Söderholm.

– Fåren finns nu i flera mindre byggnader, vilket gör arbetet arbetsdrygt. Det blir mycket att sköta och flera ställen att gå mellan. Därför väcktes tanken på en större och mera ändamålsenlig byggnad för många år sedan när djurmängden ökade.

Fårhuset är cirka 900 kvadratmeter stort och rymmer alla gårdens 600 får till vintern. Även höförvaring liksom ett socialt utrymme med kafferum och medicin- och foderförvaring för tillskottsfoder är inplanerat.

– Det nya fårhuset innebär mera utrymme, att arbetet underlättas, blir smidigare och mera arbetsvänligt. Framöver kan vi köra in med traktor och hövagn och utfodra djuren i mittgången och köra igenom hallen, förklarar Söderholm.

Farstall 5 A Webben
Målsättningen är att fåren kan hållas inne i fårhuset under vintern. Lammen placeras i de större kättarna och tackorna placeras i de mindre kättarna längs fårhusets sidor, förklarar Lars-Erik Söderholm.

Framåtanda och utmaningar

Söderholms Fårfarm har framåtanda trots att landsbygdsföretagandet upplevs som osäkert och arbetsdrygt. Söderholm satsar och tror på landsbygdsföretagandet och att det framöver finns aktiva landsbygdsföretag i skärgården, som på Bergö.

Enligt Lars-Erik skapas en ny bild och ett nytt helhetstänkande när man bygger något nytt och utvecklingen går framåt. Det skapar även arbete åt andra företag och lokala och regionala yrkesmänniskor.

– Framöver övertar sonen Nicolai fårfarmen och skogsbruket. Bybornas åsikter om fårhusbygget är positiva och det är allmänt känt att byggnaden är det historiskt största bygget på Bergö, framhåller han.

– Av de större utmaningarna är att åkerarealen endast omfattar femton hektar, medan betesmarkerna omfattar 80-90 hektar. Betesmarkerna räcker till och det är tacksamt men det skulle behövas mer åkermark att odla foder på.

I Söderholms fårhus kan fåren vara inomhus från oktober till början av maj, när betessäsongen börjar igen.

Farstall 3 B Webben
Kättarna för fåren har funktionella lösningar, visar Lars-Erik Söderholm.

Betydande investering

Det nya fårhuset är en stor ekonomisk satsning och finansieras med investeringsbidrag på 35 procent och ett räntestödslån. Med det är Lars-Erik nöjd, när sakkunnig och tillmötesgående hjälp har kunnat erhållas från NTM-centralen och ÖSL i Vasa.

Det har krävts mycket pappersarbete, kalkyler, ritningar och praktiska arrangemang. Malax kommun har gett goda råd med bygglovshandlingarna.

– Gärna kunde byråkratin och planeringsarbetet få vara mindre och enklare. I övrigt är det väldigt tacksamt när hjälp, råd och förståelse kan fås i sådana frågor, säger han.

– Fårhusbygget har krävt mycket men även varit givande. Vi vill också framföra ett stort tack till planeringsbyrån, byggfirman, grävmaskinsentreprenören, timmermannen och gårdens hjälpkarl och andra som hjälpt till med bygget.

Aktuella dikningar väntar nu på att utföras vilket också är viktigt i utvecklingen av fårfarmen och odlings- och hagmarkerna. En del nya hagmarker har ordnats i sommar. Den framtida målsättningen är högre inkomster och lägre utgifter och att avancera vidare.