15037538006 690D658085 O
Bayer har dömts att betala att betala två miljarder dollar i skadestånd till ett pensionärspar som anses ha fått cancer efter att ha använt glyfosat. FOTO: Mike Mozart
Jordbruk Globalt Marknad

Glyfosatdom medför
miljardförluster för Bayer

Pressen på Bayer-Monsanto har ökat märkbart under den tredje skadeståndsprocessen kring glyfosat. En jury i Oakland, Kalifornien har dömt Monsanto att betala två miljarder dollar till ett äldre par som anses ha fått cancer efter att ha använt glyfosat.

I de två första skadeståndsprocesserna dömdes Bayer att betala sammanlagt 160 miljoner dollar till målsägarna. I kö står mer än 13.400 nya mål som väntar på ett avgörande. Samtidigt stiger fordringarna, noterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Enligt advokaten Brent Wisner ska anspråket på skadestånd stå i proportion till Monsantos intjänade vinst. Monsantos miljardvinst motiverar ett motsvarande skadestånd för förstörd hälsa, resonerar Wisner.

De saftiga skadeståndskraven i den tredje processen räknas på den vinst som Monsanto tjänade in på sin försäljning av glyfosat år 2017, sammanlagt 892 miljoner dollar. Därutöver kräver pensionärsparet ersättningar för sjukhuskostnader och lidande.

Rökning eller glyfosat?

Det 76-åriga pensionärsparet Alva och Alberta Pilliod har enligt sin advokat nästan samtidigt drabbats av lymfkörtelcancer. Paret har hanterat glyfosat ända sedan 1975 och de anser att hälsoproblemen beror på glyfosat.

Ett skadestånd i denna storleksordning är enligt Wisner också berättigat mot bakgrunden av de långvariga hälsorisker som har utgått från användningen av glyfosat. Tillverkaren har förtigit riskerna, hävdar advokaten.

Bayers försvarsadvokat Tarek Ismail försökte kontra med att makarna Pilliod sedan länge har lidit av stora problem med hälsan. Bland annat kan långvarig rökning höja cancerrisken. Det finns inga direkta bevis för att cancern skulle ha förorsakats av glyfosat.

Försvaret hänvisar också till talrika tillståndsmyndigheter i hela världen, som har bekräftat sin tidigare uppfattning att glyfosat är riskfritt, förutsatt att ogräsmedlet används enligt föreskrifterna.

Mitt under pågående rättegång publicerade USA:s miljöbyrå EPA ett utlåtande som bekräftar att byrån inte kan fastställa något samband mellan glyfosat och cancerrisk. Enligt EPA finns det inga bevis för att glyfosat förorsakar cancer.

Global förlikning kan bli alternativet

Målsägarna anser att Monsanto inte tillräckligt tydligt har informerat om eventuella risker med växtskyddsmedlet. Tillverkaren har inte inskärpt betydelsen av skyddsutrustning. Det saknas också varningar på kanistrarnas etiketter.

Makarna Pilliots advokat Wisner hänvisade till videosnuttar där tillverkaren i sin reklam har marknadsfört en lättvindig användning som låter förstå att ogräsmedlet är ofarligt. I reklamfilmerna hanterades Roundup av personer iklädda shorts och t-skjorta.

Enligt Bayer kommer koncernen att gå i revision mot de två första rättsprocesserna. Chanserna anses vara bättre i den andra omgången, eftersom straffen i högre instanser fastställs av rättslärda domare och inte av lekmän i en jury.

Ett tredje nederlag för Bayer kan däremot uppmuntra till ännu fler skadeståndskrav mot koncernen. Detta kunde pressa Bayer att gå med på en global förlikning. Enligt Bloomberg kan en sådan förlikning kosta mer än fem miljarder dollar.