Jordbruk EU Marknad

Fler nedläggningar
av franska sockerbruk

Den franska sockerproduktionen hotas av ytterligare nedläggningar. Frankrikes näststörsta sockerkooperativ Cristal Union har nyligen aviserat nedläggningar av sina sockerfabriker i Bourdon och Toury. Förpackningsenheten i Erstein är också i fara.

Den franska sockerkoncernen Saint Louis Sucre meddelade tidigare i år om nedläggning av produktionen i två av sina fyra sockerbruk. Bolaget kör av ekonomiska skäl ned sina fabriker i Cagny och Eppeville i norra Frankrike.

Nu reagerar Cristal Union på överkapaciteten. Enligt koncernen har förutsättningarna försämrats efter avvecklingen av EU:s sockerkvoter. Nedskärningarna är ett försök att trygga koncernens ekonomiska stabilitet.

Enligt franska medier finns det planer på att avyttra fabriken i Bourdon till personalen. Koncernledningen uppger att verksamheten försvåras av fabrikens geografiska läge. En nedläggning skulle betyda ett slut på betodlingen i regionen.

Nedläggningen av Toury ett stycke söder om Paris kommer likaså att få återverkningar på regionens betodlare. De aviserade förändringarna vid förpackningsenheten i Erstein berör mellan 30 och 40 arbetstagare.

De franska sockerbetsodlarnas organisation CGB varnar Cristal Union för oöverlagda åtgärder som väntas få svåra konsekvenser för landets äldsta sockerbetsregioner. Enligt CGB måste kooperativet axla ansvaret för sina medlemmar.

CGB uppger att fabriken i Toury har en produktionskapacitet på omkring 150.000 ton per år. Sockerfabriken i Bourdon är den äldsta i sitt slag i Frankrike och grundades redan 1835.

Bourdon har en kapacitet av 70.000 ton socker per år och sysselsätter mer än 420 betodlare inom sin region. Verksamheten har dessutom stor betydelse för produktionen av djurfoder i området.

Sockerreformen skördar nya offer

Avvecklingen av EU:s sockerkvoter och det låga världsmarknadspriset sätter fortsatt press på den europeiska sockerproduktionen. Sockerindustrin och producenterna ger kommissionen skulden för det svåra läget.

De franska sockerproducenterna påpekar att svårigheterna är ett europeiskt problem. Efter sockerreformen måste EU:s sockerproduktion konkurrera globalt på en marknad med mycket låga sockerpriser.

På världsmarknaden råder ett överutbud. Till skillnad från de stora globala aktörerna Brasilien, Thailand och Indien har EU inte stöttat sin sockerproduktion. Resultatet är en bransch i kris, säger representanter för sockerindustrin.