Jordbruk Globalt Marknad

Bayer ber om ursäkt
för lista över kritiker

Bayer-Monsantos franska dotterbolag misstänks för att ha fört en olovlig förteckning över personer som kritiserar koncernen och dess produkter. Förteckningen har polisanmälts. Det tyska moderbolaget Bayer har bett om ursäkt och lovar en noggrann utredning.

Förteckningen upptar namn på forskare, journalister och politiker som har utövat kritik mot Monsanto. På listan finns bland annat Frankrikes förra miljöminister Ségoyène Royal, som har gjort sig känd som häftig motståndare till glyfosat.

Enligt medierna upptar förteckningen namnen på omkring 200 personer som anses förhålla sig kritiska gentemot koncernen och dess produkter. Förteckningen med misstänkta Monsanto-kritiker betecknas dessutom som illegal.

Tidningen Le Monde uppger att man har polisanmält händelsen, då en av tidningens journalister befinner sig på listan. Den offentliga TV-kanalen France Télévisions har likaså reagerat, då deras journalister figurerar i förteckningen.

De franska åklagarmyndigheterna har startat en preliminär utredning mot Bayer, som misstänks för olovlig kartläggning av privatpersoner. Bayer bestrider för sin del att förteckningen skulle vara olovlig.

I ett pressmeddelande beklagar Bayer det inträffade. Koncernen ska engagera en extern advokatbyrå för att genomföra en oberoende utredning. Byrån kommer att informera alla berörda personer om deras personliga anteckningar.

Bayer har ursäktat sig för det inträffade och meddelar att nödvändiga konsekvenser har dragits. Samarbetet med den externa kommunikationsbyrån avslutades genast efter fusionen med Monsanto, påpekar moderkoncernen.