Tallskog
Omprövning av arvs- eller gåvobeskattning kan ge besparingar på flera tusen euro för skogsägare som överväger att sälja en skogsfastighet som de fått eller ärvt. FOTO: Mikael Lampén
Skogsbruk

Tidsfristerna för omprövning av
arvs- och gåvoskatt förlängdes

Tiderna för att begära omprövning av arvs- och gåvoskatt har förlängts, vilket kan underlätta till exempel för delägare i dödsbon som äger skog. Omprövning av arvs- eller gåvobeskattning kan ge besparingar på flera tusen euro för skogsägare som överväger att sälja en skogsfastighet som de fått eller ärvt, påpekar Finlands skogscentral.

Tidigare var tidsfristen för att begära omprövning av arvs- och gåvoskatt kort, bara ett år från dödsfallet eller det att gåvan getts. Enligt skattemyndigheternas nuvarande anvisningar kan arvs- och gåvoskattebeslut ändras ännu 3-4 år efter att arvlåtaren dött eller gåvan getts. För skatteåren 2015 och 2016 gäller en ännu längre tidsfrist, 5-6 år efter dödsfallet eller gåvan.

Skogsägare kan spara flera tusen euro genom att begära omprövning av arvs- eller gåvoskatten. Det lönar sig ofta att göra om arvingarna överväger att sälja skogsfastigheten och vill undvika en hög skatt på överlåtelsevinsten. Vid bouppteckningen värderas skogsfastigheter ofta i underkant eftersom värdet påverkar arvsskatten.

– Om delägarna i dödsboet senare beslutar att sälja skogsfastigheten på den öppna marknaden kan det hämna sig. När de säljer blir de tvungna att betala skatt på överlåtelsevinsten om försäljningspriset överstiger fastighetens värde vid arvsbeskattningen och försäljningskostnaderna, säger Antti Pajula, ledande expert på skogsfastighetsstruktur vid Finlands skogscentral.

Skatten för överlåtelsevinst är automatiskt en högre skatt än arvsskatten för nära släktingar. Skatten för överlåtelsevinst är 30-34 procent och arvsskatten för nära släktingar är 0-19 procent av arvets värde. Man kan genom omprövning få arvsskatten ändrad så att den grundar sig på det verkliga försäljningspriset. På så sätt uppstår ingen överlåtelsevinst att betala skatt på.

Också gåvobeskattningen kan omprövas

Den förlängda tidsfristen för att begära omprövning gäller också gåvobeskattningen.

– I gåvobeskattningen bör man ta i beaktande att mottagaren måste ha kvar egendomen i minst ett år för att det fastställda värdet vid gåvobeskattningen skall kunna dras av från försäljningspriset när man räknar ut skatten på överlåtelsevinsten, säger Pajula.

Om egendomen säljs bort mindre än ett år efter att mottagaren fått gåvan räknas istället gåvogivarens anskaffningsutgift bort från försäljningspriset.

Arvs- och gåvobeskattningen kan också ändras nedåt. Under de senaste åren har priserna på bostadshus och andra fastigheter sjunkit betydligt på landsbygden och i utflyttningsregioner. Om en sådan bostadsfastighets försäljningspris blir lägre än dess arvs- eller gåvobeskattningsvärde kan man begära omprövning och få tillbaka skatter som man redan betalat. Också i det här fallet måste byggnaderna säljas vidare inom de ovan nämnda tidsfristerna. – LF

Anvisningar för hur man begär omprövning finns på Skatteförvaltningens webbplats.

Exempel på omprövning av arvsbeskattning hittar du här.