51206631021 788483C043 O
Intensiva samtal mellan rådets ordförande, Portugals jordbruksminister Maria do Céu Antunes och agrarkommissionär Janusz Wojciechowski. FOTO: 2021PortugalEU
Jordbruk EU

Fortsatt oenighet i EU
lägger CAP-reformen på is

Förhandlingarna mellan EU-länderna, parlamentet och kommissionen om den förestående CAP-reformen har lagts på is, åtminstone tillfälligt. Medlemsländerna och parlamentet lyckades inte enas om en gemensam lösning under förra veckans trilog.

Parterna förhandlade praktiskt taget hela veckan om ramarna för EU:s kommande jordbrukspolitik. Parlamentet företräder en progressivare linje med tonvikt på tyngre klimatåtgärder, medan ministerrådet försöker bevaka jordbrukets förutsättningar.

Samtalen hakade bland annat upp sig kring den gröna arkitekturen och miljöersättningarna. Parlamentet anklagar medlemsländerna för att urvattna förslaget, medan medlemsländerna försvarar bondens primära roll som producent av livsmedel.

Till de mest kontroversiella frågorna hör öronmärkningen av klimat- och miljöersättningarna och deras andel av direktstöden. På den punkten har det hittills varit omöjligt att hitta en gemensam kompromiss.

På fredagsmorgonen skulle samtalen egentligen fortsätta, men ordförandelandet Portugals jordbruksminister Maria do Céu Antunes såg sig tvungen att bryta förhandlingarna. Enligt hennes bedömning förelåg ingen chans till kompromiss längre.

Delegationerna reste prompt hem till sina länder. Nu försöker det portugisiska ordförandeskapet utarbeta ett nytt kompromissförslag. Det blir inte lätt, med tanke på att inte ens medlemsländerna själva är eniga i vissa frågor.

Frustrerande diskussioner

Efter mötet beklagade agrarkommissionär Janusz Wojciechowski att de svåra förhandlingarna i den så kallade ”jumbotrilogen” måste avbrytas utan resultat. Han uttryckte förhoppningen om en ny kompromiss, då CAP-reformen redan är försenad.

Efter mötet betonade Finlands jordbruksminister Jari Leppä att medlemsländerna eftersträvar en lösning som garanterar de europeiska jordbrukarna stabila framtidsutsikter och lönsamhet.

Jordbrukspolitiken ska uppfylla klimatmålet med beaktande av regionala skillnader och särdrag. Det är frustrerande att parlamentet inte hade beredskap till genuina eftergifter under förhandlingarna, tillade Leppä.

Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner hoppas trots motgångarna på en gemensam kompromiss. Fortsatta trilogförhandlingar kan ännu utmynna en god kompromiss som alla parter är redo att godkänna.

Då tre parter sitter vid ett gemensamt bord måste var och en visa flexibilitet. Det har medlemsländerna i rådet redan bevisat. Våra jordbrukare efterlyser klarhet över de framtida tyngdpunkterna i nästa jordbrukspolitik, inskärper Klöckner.

Uttalandena från parlamentet signalerar åtminstone inte ännu några större förhoppningar om en kompromiss. Ordföranden i parlamentets jordbruksutskott, tysken Norbert Lins (EPP) skjuter entydigt skulden på medlemsländerna.

Under de senaste sex månaderna har parlamentet förhandlat i god tro. Vi försöker leverera en grönare, rättvisare och med framtidsinriktad jordbrukspolitik som gynnar både producenter och konsumenter, framhöll Lins på fredagen.

Parlamentet har enligt Lins fört intensiva samtal för en bra kompromiss. Tidtabellen skulle ge både medlemsländerna och deras jordbrukare tillräckligt mycket tid att vidta förberedelser för den kommande omställningen.

Nytt försök i sista minuten

Lins underströk sin stora besvikelse över att det portugisiska ordförandeskapet avbröt förhandlingarna. Den som vill ha ett avtal, måste vara redo att förhandla och visa flexibilitet. Detta var inte fallet denna gång.

Enligt Lins reagerade ordförandelandet Portugal närmast förvånat, då parlamentet vägrade att agera gummistämpel för kompromissförslaget. Medlemsländerna i rådet borde också visa större respekt för parlamentarikernas åsikter.

Inom rådet förargar man sig däremot över att inga egentliga förhandlingar fördes i trilogen. Proceduren bestod mestadels av ett ständigt utbyte av dokument. Diskussionerna var mindre framgångsrika.

I medlet av juni har jordbruksministrarna möjlighet att internt diskutera CAP-reformen under ett informellt möte i Portugals huvudstad Lissabon. Nästa officiella ministermöte äger rum i Luxemburg i slutet av juni.

Fram till dess har det portugisiska ordförandeskapet ännu tid att klämma fram ett nytt kompromissförslag. Om detta inte lyckas, måste nästa ordförandeland Slovenien nysta upp tråden på nytt, varvid CAP-processen igen löper risk att försenas.

Läs också: SLC vill se CAP-resultat inom kort