Jordbruk Globalt

USA utlöser mjölktvist
mot kanadensiska kvoter

USA:s jordbruksminister Tom Vilsack har utlöst en tvistlösningsprocess mot Kanadas mjölkpolitik. USA anser att landets mjölkexportörer förfördelas, då Kanada inte följer bestämmelserna om tullkvoter i USMCA-avtalet.

För två år sedan enades USA och Kanada om en förnyad upplaga av det nordamerikanska frihandelsavtalet NAFTA, som också omfattar Mexiko. Enligt det nya USMCA-avtalet fick USA rätt att exportera mer mjölk till Kanada.

Den kanadensiska marknadsmodellen för mjölksektorn har länge varit föremål för skarp kritik från USA. Mängdstyrningen är ett slags automatik som upprätthåller balansen mellan utbud och efterfrågan och garanterar Kanadas mjölkbönder en säker inkomst.

Under president Donald Trumps presidentperiod gick Kanada med på att ge USA ett större tillträde till den kanadensiska mjölkmarknaden. Upp till 3,5 procent av Kanada-marknaden öppnades för mejeriindustrin.

Nu kan paragraferna i avtalet igen tas i bruk, denna gång under president Joe Biden. USA:s jordbruksminister Tom Vilsack anser att USA förfördelas i utdelningen av kanadensiska tullkvoter.

Vilsack har begärt att USA:s handelsrepresentant Katherine Tai ska öppna ett tvistlösningsförfarande mot Kanada. Regeringen i Washington misstänker att USA-exportörerna tilldelas otillräckliga tullkvoter inom ramen för handelsavtalet.

Enligt Vilsack kommer USA nu för första gången att dra nytta av USMA. Tvistlösningen ska tvinga Kanada att uppfylla sina åtaganden. De amerikanska mjölkbönderna har rätt att få exportera sin mjölk till Kanada enligt ingångna avtal.

Därmed får de kanadensiska konsumenterna äntligen tillgång till högkvalitativa mejeriprodukter från grannlandet, konstaterar Vilsack. Det handlar om 14 olika produkter, bland annat mjölkpulver, grädde, glass och ost.

Enligt USA:s handelsavdelning USTR har de överenskomna tullkvoterna inte fördelats enligt avtalet, delvis för att en del kvoter felaktigt gick till kanadensiska mejerier. Detta begränsade USA:s exportmöjligheter.

Länderna diskuterade frågan redan i fjol, men de kanadensiska myndigheterna reagerade inte då. Kanadas handelsminister Mary Ng är besviken över tvistlösningen, men lovar att Kanada ska uppfylla sin del av avtalet.