Jordbruk EU Marknad

EU halverade lagren
med skummjölkspulver

Sedan 2015 har EU samlat 380.000 ton skummjölkspulver i interventionslagren. Lagren måste tömmas och äntligen börjar försäljningen ta fart och priserna har blivit bättre. Hälften av det lagrade skummjölkspulvret har redan avyttrats.

Redan i april, maj och juni lyckades EU avyttra större mängder skummjölkspulver än tidigare. I augusti ökade kommissionen på takten och arrangerade två anbudsomgångar per månad i stället för bara en.

Vid den senaste anbudsomgången den 8 november såldes hela 30.000 ton skummjölkspulver på en gång. Ännu återstår 190.000 ton i lagren, som kommissionen hoppas att bli av med inom en skälig tidsrymd.

Lagren av skummjölkspulver svällde påtagligt efter mjölkkrisen och avskaffningen av mjölkkvoterna 2015. Samtidigt minskade den globala efterfrågan på mjölk och kommissionen måste intervenera för att upprätthålla en dräglig prisnivå.

Skummjölkpulver lämpar sig för lagring

Den offentliga interventionen spelade en viktig roll för att stabilisera marknaderna mellan 2015 och 2017 och bidrog till att minska överskottet i en tid då obalansen på mjölkmarknaden var extrem.

Mjölken lagras i form av skummjölkspulver, som är den bästa metoden att lagra mjölk under långa tider. Därigenom är det möjligt att jämna ut produktionstoppar så att mjölken kan avyttras senare då priset igen börjat stiga.

I slutet av 2016 inledde kommissionen en process med offentlig upphandling för att stegvis släppa ut mjölken på marknaden. Upphandlingen arrangerade först en gång per månad och processen löpte trögt.

EU lyckades bara prångla ut mycket små mängder, eftersom priset inte fick sänkas allt för lågt. Anbuden måste avvisas för att de var skamlöst låga. Men det försiktiga förhållningssättet har lönat sig, menar agrarkommissionär Phil Hogan nu i efterhand.

Under den senaste omgången fick kommissionen in anbud på sammanlagt 62.887 ton skummjölkspulver. Buden varierade mellan 109,50 euro och 132,70 euro per 100 kg. Kommissionen slog fast ett lägsta pris på 125,10 euro per 100 kg och sålde 30.068 ton.

Enligt Hogan prioriterar kommissionen alltid balansen på marknaden. Han finner det uppmuntrande att gårdspriserna igen har stigit. De rådande marknadsförhållanden ska alltid beaktas först då besluten om produktion fattas.

Kombinationen av en stark efterfrågan och en ansvarsfull hantering av lagren har resulterat i konkurrenskraftiga priser för producenterna. Mejerisektorn står för mer än hälften av EU:s nuvarande handelsöverskott på jordbruksprodukter, tillägger Hogan.

Mjölkpriset steg under sommaren

Priserna fluktuerar fortfarande men inte lika mycket som tidigare. Priserna på skummjölkspulver har de senaste tolv månaderna fluktuerat under interventionsnivån 169,8 euro per 100 kg. Situationen har förbättrats något sedan maj månad.

Priset på mjölk i EU sjönk till 32 cent per kg i maj. Därefter har priset stigit till en genomsnittlig nivå av 35 cent i september. Priset på smör har överstigit 5.000 euro per ton de senaste sex månaderna.

Efter en kraftig tillväxt under det första halvåret väntas mjölkproduktionen detta år öka med 0,8 procent. Kommissionens senaste siffror visar att invägningen av mjölk i EU ökade med 1,5 procent mellan januari och augusti, jämfört med motsvarande period 2017.

I augusti var det genomsnittliga avräkningspriset på mjölk 33,6 euro per kg. Det är cirka fem procent lägre än i augusti 2017. Det medelpriset på skummjölkspulver har varit stabilt de senaste veckorna.