Mats Nylund
SLC kräver att livsmedelsombudsman Olli Wikberg startar en utredning för att se till att primärproducenten inte hamnar i skottlinjen när dagligvaruhandelns aktörer drar i gång sitt nyligen aviserade priskrig, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.
Jordbruk SLC Marknad

Dagligvaruhandelns priskrig:
SLC kräver utredning för att
inte producenten ska hamna
i skottlinjen

Nu råder det ett slags priskrig inom den finländska dagligvaruhandeln. Lidl gick först ut med sänkningar på konsumentpriserna och i förra veckan meddelade S-kedjan att man kommer att svara på dessa sänkningar. SLC kräver nu att livsmedelsombudsmannen Olli Wikberg startar en utredning för att se till att primärproducenten inte hamnar i skottlinjen om och när priskriget eskalerar. Priserna måste följas upp.

I förra veckan meddelade S-kedjan att man kommer att svara på Lidls prissänkningar från två veckor tillbaka. Nu råder det med andra ord ett slags priskrig inom dagligvaruhandeln i Finland. Det är fortfarande oklart hur bland andra K-kedjan kommer att reagera på det här i fråga om konsumentpriser.

I medierna i förra veckan var ändå en representant för K-kedjan tydlig med att när man sänker marginalerna hos en aktör så får det ohjälpligen återverkningar hos alla aktörer i livsmedelskedjan.

– Det är ju beundransvärt att en representant för handeln är så tydlig med den här saken för det är precis så som det är, säger SLC:s styrelseordförande Mats Nylund.

SLC:s kräver nu livsmedelsombudsmannen Olli Wikberg på åtgärder.

– Vår styrelse kräver att livsmedelsombudsmannen startar en utredning för att se till att primärproducenten inte hamnar i skottlinjen när dagligvaruhandelns aktörer drar i gång sitt nyligen aviserade priskrig, säger Nylund.

Det är av största vikt att prisutvecklingen följs upp.