Utskott1
Nypotatis som odlas i växthus hör sedan några år till Mikael sortiment. Som ordförande för SLC:s trädgårdsutskottet konstaterar han att minskad efterfrågan på just nischgrönsaker är ett orosmoment när hela Horeca-branschen tvingas trappa ner.
Jordbruk SLC Marknad

Brist på arbetskraft och utsäde
orosmoln för trädgårdsutskottet

SLC:s trädgårdsutskott hade i onsdags ett videokonferensmöte där man konstaterade att situationen i coronapandemins kölvatten är väldigt osäker för många odlare när nästan hela Horeca-sektorn i form av hotell, restauranger, catering och även många andra storkök tvingas stänga.

Behovet av säsongsarbetskraft i den arbetsintensiva trädgårdssektorn diskuterades dessutom med jord- och skogsbruksministeriets överinspektör Veli-Pekka Reskola, som också deltog i videokonferensen.

Reskola försäkrade att ministeriet jobbar för högtryck med arbetskraftsfrågan.

– Men det är ingen lätt sak. Även om Finland öppnar sina gränser för utlänningar så är det inte säkert att de får resa ut från sina respektive hemländer. Det kan också vara svårt att över huvud taget kunna resa i dessa tider, säger trädgårdsutskottets åländske ordförande Mikael Lundell från Vårdö Simskäla.

Utskottets medlemmar pekade bland annat på möjligheterna att låta utländsk arbetskraft som redan finns i landet och har giltiga arbetstillstånd skulle tillåtas ”byta mellan branscher”.

Exempelvis inom pälsnäringen där den intensivaste arbetsperioden snart är över finns personer som i stället kunde jobba inom trädgårds- och jordbrukssektorn.

– Vi tycker också att permitterade från andra branscher som är beredda att tillfälligt jobba hos oss åtminstone under en övergångsperiod borde få möjlighet att göra detta utan att förlora sin rätt till arbetslöshetsunderstöd, säger Mikael Lundell.

Färre säljkanaler kan ge prispress

Ett stort orosmoment är att efterfrågan på vissa nischprodukter kan sjunka avsevärt nu när restaurangerna från och med i morgon lördag måste ha stängt med undantag för leveranser av hämtmat.

Hela hotell-, restaurang- och cateringsektorn går därefter på sparlåga, eftersom också många storköks efterfrågan trappats ner när skolor är stängda.

– Det här kan medföra minskad efterfrågan på nischgrödor inom trädgårdssektorn och kanske också kanske till och med också på basvaror som tomater.

Dessutom finns det enligt Lundell risk för prispress när odlarna har färre försäljningskanaler och tvingas sälja en större andel av sina produkter via butik.

Stödmöjligheter ska också gälla på Åland

Mikael Lundell befarar att det också bland trädgårdsodlarna kommer att finnas behov av statens utlovade likviditetslån, som också inbegriper 20 procents direktstöd.

Ålands lagting har nyligen godkänt ett motsvarande stödpaket för Åland, men enligt Linnea Johansson som är chef för landskapsregeringens näringsavdelningen omfattar stödpaketet inte jordbruket och fisket.

– För jordbrukare och fiskare håller vi nu på att ta fram ett liknande stödsystem som först måste godkännas av EU, förklarar hon.

Pengarna som behövs för att också jordbruket och fisket ska kunna få motsvarande likviditetslån och stöd på 20 procent finns däremot redan i den tilläggsbudget som Ålands lagting nyligen godkände.

– Så det behövs alltså ingen ny åländsk tilläggsbudget, påpekar Johansson.

Riskfaktor också med utsäde och insatsvaror

Specialodlaren Christer Finne från Solf i Korsholm påpekar på att det till följd av exempelvis transportsvårigheter också kan bli problematiskt att få tag på utsäde och andra förnödenheter för jordbruket.

– Själv har jag exempelvis haft svårt att få tag på rödlöksfrö. Men jag vet inte om det enbart beror på att just mina leverantörer haft slut i sina lager.


Läs också: Harry Söderberg söker arbetskraft via Facebook