Vaxtcor1
Växthusproducenten Stefan Gulin har tio anställda. Hittills har inga fall av coronaviruset påträffats bland hans personal trots att smittspridningen har ökat i Närpes. Här står han vid en sluss där personalen desinficerar händer och skor innan de får komma in i anläggningen. Dylika slussar fanns redan innan coronaviruset i alla stora växthusanläggningar.
Jordbruk

Växthusproducenterna gör allt
för att undvika coronaviruset

Det har varit nervösa tider för växthussektorn i Närpes på grund av coronaviruspandemin. Smitta i en stor anläggning skulle kunna få förödande konsekvenser. Hittills torde de flesta odlare – tack vare olika åtgärder – ha undvikit smitta.
– Vi tar den här epidemin på största allvar. Men jag kan medge att det är aningen nervöst varje dag. Vår bransch är så otroligt känslig om en del av personalen skulle hamna i karantän eller om flera av de anställda skulle smittas, säger växthusodlaren Stefan Gulin.

Stefan Gulin i Närpes odlar tomater på 1,3 hektar i en anläggning som är belyst, vilket innebär att han hör till kategorin året runt-odlare. Antalet anställda uppgår till tio personer som dagligen utför ett flertal olika uppgifter som är nödvändigt för att hålla igång produktionen.

– Katastrofen vore ett faktum om min personal skulle insjukna och eller hamna i karantän i upp till tio dagar. Inom en vecka skulle tomaterna bli övermogna och risken är stor att hela kulturen förstörs inom loppet av två veckor. Jag vågar knappt tänka på ett sådant här scenario. Det skulle vara en ekonomisk katastrof, menar Gulin.

Vaxtcor2
Ett utbrott av coronaviruset i en växthusanläggning skulle kunna få förödande konsekvenser. Förutom att grönsakerna ska plockas i tid ska plantorna skötas om på olika sätt. Att arbetet utförs kontinuerligt är viktigt och det förutsätter en frisk personal eftersom det är fråga om färskvara.

Har inte råd att förlora en kultur

Orsaken till det är att odlarna har satsat mycket pengar i en ny kultur som ska producera grönsaker för flera månader framåt.

– Det handlar om stora summor som är investerade i de nya kulturerna som har lagts in. Alla odlare behöver få intäkter från den investeringen och jag tror det skulle innebära slutet för många om en kultur förstörs, säger han.

Plockningen av tomater sker tre dagar i veckan i hans anläggning. Samma dag som de har plockats levereras de till andelslaget Närpes Grönsaker som efter att de förpackas i lådor distribuerar dem vidare till kunderna.

– Att det arbetet kan ske kontinuerligt är nödvändigt i och med att det handlar om färskvara, konstaterar han.

Men arbetet i ett växthus handlar inte bara om att plocka grönsakerna vid rätt tidpunkt. Plantorna ska bladas och släppas ner i takt med att de växer och topparna lindas om.

– Om inte det arbetet blir gjort bryts topparna sönder och plantorna producerar inte längre då optimalt. Alla de här uppgifterna ska också skötas dagligen och därför är vi så otroligt beroende av att personalen är intakt, förklarar Gulin.

Går det inte att ta in ny personal på kort tid?

– Nej, det skulle bli svårt att hitta kunnig personal på några dagar. Det kan hända vi skulle klara oss med en halverad personal en tid, men det det vore en mycket stor utmaning.

Vaxtcor4
Stefan Gulin har delat in personalen i olika grupper för att undvika att alla samlas samtidigt. Endast två anställda har paus samtidigt.

Personalen delas i grupper

Därför har växthusbranschen i likhet med många andra företag som arbetar med livsmedel vidtagit många olika åtgärder för att minimera riskerna för utbrott av coronavirus. Gullin och de övriga växthusproducenterna införde redan i våras nya rutiner.

– Jag har delat in personalen i olika grupper så att endast två personer samtidigt byter om i två omklädningsrum, har kaffepauser och lunch i olika utrymmen på olika tider. Det har jag gjort för att minska risken för smittspridning. Min förhoppning är att inte hela personalen behövde vara i karantän om exempelvis en grupp skulle bli smittad, men jag vet faktiskt inte hur det fungerar i praktiken.

Personalen har också tillgång till munskydd och desinficering.

– Det är inget tvång att som arbetsgivare dela ut munskydd gratis, men jag tänker att användningen ökar om de får dem gratis. Men vi eftersträvar att desinficera händer kontinuerligt och om någon känner sig sjuk måste de stanna hemma.

Till saken hör att säkerhet och minskning av smittspridning är något växthussektorn har prioriterat i många år. I dag är det nästan omöjligt för en utomstående att ta sig in i ett växthus. Dörren är låst och innan en välkommen besökare får komma in måste den passera en sluss där händer och skor desinficeras. Besökare ska också bära skyddsdräkt.

– Vi har lärt oss att skydda oss mot olika virus bättre och det är en orsak till att vi har hygienslussar. Ansvaret för biosäkerhet är vårt eget och därför har vi vidtagit många åtgärder för att minska smittspridning. Så redan innan coronavirusepidemin hade vi många rutiner i bruk, berättar Gulin.

För att minska risken för smittspridning har Gulin redan i många år haft sin anläggning indelad i åtta avdelningar där en anställd ansvarar för sitt arbete.

– På så sätt sköter de och håller sig till sitt eget område, vilket ökar säkerheten.

Vaxtcor3
Varje liten åtgärd följs noggrant eftersom smittad personal eller flera i karantän skulle kunna vara förödande för produktionen. Stefan Gulin delar också ut gratis munskydd till personalen.

Börjar få bukt med spridningen

Men trots det har coronaviruset skapat huvudbry för många av växthusproducenterna i Närpes. Det gällde i synnerhet i slutet av september när smittspridningen tog fart på allvar.

På bara några veckor blev Vasa och Österbotten den hårdast drabbade regionen i landet med en incidens på över 300.

– Jag trodde faktiskt viruset skulle kväsas efter sommaren, men så plötsligt tog det fart i vår region. Det visar bara på hur otroligt farligt det här viruset här och vad en omfattande smittspridning kan ställa till med, säger han.

Genom hårda restriktioner och bland annat rekommendation om användning av munskydd på offentliga platser som exempelvis butiker har läget förbättrats avsevärt på Vasa sjukvårdsdistrikts område.

I tisdags (24.11) var incidenstalet för de två senaste veckorna per 100.000 personer i distriktet 35. Den siffran var 55-99 för Närpes, Pedersöre och Jakobstad och betyder i klartext att smittspridningen är något större i de nämnda kommunerna.

Tisdagen var dessutom första dagen på flera veckor som inget nytt fall konstaterades i Österbotten.

– Det känns skönt att läget börjar vara under kontroll i vår region nu. Och jag tycker österbottningarna har följt rekommendationerna på ett ypperligt sätt. 99,9 procent av alla som handlar i en affär använder munskydd och överlag tycker jag regeringen har hanterat pandemin på ett bra sätt. Förhoppningen är att vi mot våren ska kunna börja leva normalt igen. Man vet aldrig hur det blir, men jag hoppas att vi genom vaccinering kan hindra den här pandemin, säger Gulin.