Granbarkborrens angrepp verkar i år ha minskat ganska radikalt i de åländska skogarna.
Arkiv


Efterfrågan på virkesmarknaden är god, vilket avspeglas i högre virkespriser. Skogsindustrin rapporterar om en fortsatt återhämtning under årets andra kvartal.

I början av november är det fullmäktigeval i skogsvårdsföreningarna på fastlandet. Landsbygdens Folk slog en signal till Svf Österbotten och Södra Skogsreviret.

Intresset för vitaliseringsgödsling ser ut att öka i Österbotten. En orsak till det kan vara att det nya stödsystemet Metka beviljar ett högre stöd jämfört med tidigare Kemera. Uppfyller objektet villkoren är stödsumman 270 euro per hektar.

Finlands skogslag, rekommendationer och anvisningar som gäller skogsbruket fäster stor vikt på att trygga naturvärden. Att lämna kvar grupper av sparträd är en form av naturhänsyn som fungerar.

Se till att plantan placeras i bra jord och får ordentligt fäste. Kontrollera att antalet plantor blir rätt. Klä dig enligt väderleken. Det är några råd som skogsarbetaren Jan Korin ger till skogsägare som själva tar sig an uppgiften att plantera ny skog.

En gammal skog på Bussö i Vårdö med en stenrösa eller djävulsåker som de också kallas finns bland årets totalt 34 ansökningar om frivilligt åländskt biotopskydd. Det handlar om en skog där det inte skett några avverkningar sen 1940-talet, berättar Sören Karlsson som lämnat in ansökan.
Frågan är aktuell även för lantbruket eftersom utländsk arbetskraft och säsongsarbetare för tillfället jobbar på gårdar och i skogar i vårt land, påpekar Nicolas von Kraemer.


Lundprojektet syftar till att kartlägga Finlands lundar. Projektet leds av Tapio i samarbete med Naturresursinstitutet Luke och andra aktörer inom branschen. I juli inleddes terrängarbeten som syftar till att identifiera lundarna och värdera terrängarbetet då det egentliga projektet tar fart 2025.

På gräsrotsnivå handlar lundprojektet om att bege sig ut i skogen och utforska var lundarna finns och hur de ser ut. Identifieringen sker enligt ett klassificeringssystem där näringsnivå och arter står i fokus. Men även för sakkunniga som Otso Puusti och Piia Launiainen sker terrängarbetet under ständig dialog för att värdera det de observerar ovan och under jord. Läs mer i fredagens Tema Skogsägarna!

Hög avkastning och stärkelseinnehåll gör majsen till det mest använda grovfodret globalt. I Finland dominerar gräsensilage utfodringen av kor – men intresset för majs ökar också här. Fredrik och Daniel Forsell i Pedersöre odlar majs för tredje året i följd och erfarenheterna är goda.