Arkiv

SLC - Bsaga 1
Problemlösning ute på åkern med stöd av kartor och flygfoton

Har du någonsin provat på att utnyttja digitalt material för att undersöka odlingsskicket ute på din åker? Vi tar oss an ett fall på Nordanskog gård i Täkter, där åkern börjat lida av väta och gett sämre skördar under senare år. Som hjälpmedel använder vi oss av gratis flygbilder på webben och en digital dräneringskarta.

SLC - Havre Foto Nord Gen
Fyra nya PPP-projekt möjliggör satsningar inom vårvete, havre, potatis och bär

De nordiska odlingsförhållandena och klimatförändringar kräver särskilt anpassade grödor. Men växtförädlingen är kostsam och tar lång tid, därför finns mycket att vinna på samarbete mellan privata och offentliga aktörer. NordGen agerar som sekretariat för det nordiska PPP-samarbetet om växtförädling och nyligen blev fyra projekt beviljade att ingå i den sjätte finansieringsrundan.

Priserna på livsmedel kan chockhöjas i Argentina

Argentinas bönder producerar livsmedel av utomordentlig kvalitet. Nackdelen är att mycket få argentinare har råd att köpa maten. Landet lider av en galopperande inflation. De senaste tolv månaderna har matpriset stigit med 251 procent.

Ledaren: Ska bondeprotesterna i EU också nå Norden?

Efter flera veckor med bondeprotester i Tyskland och Polen har de också nått Frankrike. Den stora frågan som nu inställer sig är om bondeprotesterna också sprider sig till Norden. I nästan alla europeiska länder är bönderna på sätt eller annat missnöjda med den dåliga lönsamheten inom lantbruket och de hot som riktas mot EU:s jordbruksproduktion utifrån, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Stubb är stark på landsbygden

Det blir intressant att se hur de 1,5 miljoner herrelösa rösterna fördelar sig mellan Stubb, Haavisto och sofflocket, konstaterar Staffan Pehrman.

SLC - Demonstrationer
Demonstrationer

SLC - 5654Fa65 Ba40 4479 9080 C0B87B1D9598
Livsmedelstryggheten är utsatt för ett korstryck globalt sett

Förra veckan ordnade Utrikespolitiska institutet och Naturresursinstitutet Luke ett tillfälle om de stora geopolitiska skiftenas inverkan på livsmedelstryggheten, jordbruket och energiomställningen. Under tillfällets gång belystes olika globala riskmoment samt hur lokala och autonoma lösningar bör medföra hållbara lösningar.

EU-bidragsnivåerna för nötkreatur fastställda för den första posten för 2023

Statsrådet har fastställt beloppen per djur för den första posten av EU:s bidrag för dikor och mjölkkor, tjurar samt nötkreatur i yttre skärgården, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet. Av det sammanlagda maximibelopp på 80,1 miljoner som kan användas för bidragen betalas cirka 56 miljoner till jordbrukarna i början av februari, det vill säga nästan 70 procent.

Marknadsöversikt: Minskad grisslakt i EU men stigande priser på smågrisar

Svag minskning i priset på slaktgris, men priset på smågrisar har gått upp med 4 procent den senaste månaden, noterade EU:s senaste kommittémöte för animalieprodukter.

Marknadsöversikt: Nytt exporttillstånd för finskt griskött till Sydafrika

Sydafrika har godkänt att fruset finskt griskött som inte har upphettats får föras in på den sydafrikanska marknaden, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

ÅPF kräver granskning av mjölkstöd

I ett brev till landskapsregeringen i tisdags begär Ålands producentförbunds styrelse att det ”i brådskande ordning” görs en internrevision för att klarlägga om landskapsregeringen genom åren har särbehandlat Haga Kungsgård Ab som ägs av landskapet och arrenderas ut till företagaren Kristoffer Lundberg.

SLC - Mats Nylund Slc9827 Edit
MTK:s och SLC:s biodiversitetsfärdplan publicerades

Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK och Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC publicerade den 1 februari en färdplan för biologisk mångfald.