Arkiv

SLC - Mats Nylund Slc9813 Edit
SLC:s Mats Nylund: Det är lätt att känna samhörighet med de tyska bönderna

SLC:s centralförbundsordförande Mats Nylund har, i samband med sin resa till Bryssel förra veckan, träffat Florian Dalstein, platschef i Bryssel för den tyska producentorganisationen Deutscher Bauernverband (DBV). Nylund har därmed den senaste informationen om händelseutvecklingen i Tyskland, de storskaliga bondeprotester, som just nu äger rum där.

Landsbygden goes Talent Forum

Talent Forum Vaasa är årets rekryterings- och karriärevenemang för högskolestuderande i Vasa. Nu i år fanns landsbygdsnäringarna på plats för att informera studerande om att det även på landsbygden finns jobb- och karriärmöjligheter.

SLC - Lpx 00143359
Tyska bondgårdar blir färre – men också allt större

En häftig strukturomvandling pågår inom det tyska jordbruket. Av landets 256.000 bondgårdar försvinner omkring hälften de närmaste tjugo åren. Förklaringen är att tyska gårdar blir större och effektivare. Detta gäller också i flera andra EU-länder.

Generationsväxlingskurs för åbolänningar och nylänningar arrangeras i Åboland 30.1

Gårdar i Åboland och Nyland som inom de närmaste åren planerar generationsväxling har nu möjlighet att delta i generationsväxlingskurs tisdagen den 30 januari på Hotell Kalkstrand, Strandvägen 1, Pargas.

SLC - Bauern Gbnpm Sc Xaaafui E
Protesterande bönder blockerade centrala Berlin

Arga bönder och transportföretagare har denna vecka fortsatt med sina brett upplagda demonstrationer i Tysklands huvudstad Berlin och flera andra städer. Bönderna är rejält missnöjda med regeringens politik.

SLC - Kuvia Suomesta Samuli Hellman 2 1
Om virkesuttaget ökar behövs stora insatser för att uppnå koldioxidneutralitet på nationell nivå

Efter den scenarioanalys som gjordes 2022 som underlag för klimatplanen för markanvändningssektorn har det skett stora förändringar i både skogssektorns verksamhetsmiljö och beräkningsmetoderna i växthusgasinventeringen. De här förändringarna har beaktats i den uppdaterade scenarioanalysen, uppger Naturresursinstitutet.

Växthusodlare på Simskäla går vidare med vindkraften

Efter pressläggningen av fredagens papperstidning (av Landsbygdens Folk) har växthusodlaren Mikael Lundell på Simskäla i Vårdö bestämt sig för att trots chockhöjning av kostnaderna försöka gå vidare med sitt vindskraftsprojekt.

Japansk kodynga blir bra raketbränsle

Enligt ett japanskt uppstartföretag kan kogödsel bli en viktig råvara för framställning av billiga och miljövänliga raketbränslen. Bränslet är ekologiskt hållbart och kostnadseffektivt, framhåller företaget Air Water, som har specialiserat sig på industrigaser.

SLC - Leksaker1 Dec23 Ct
Daghem fick nya leksaker av Sideby lokalavdelning

Likt många andra funderar Sideby lokalavdelning av ÖSP på nya aktiviteter. De senaste besluten har dock inte riktat sig till medlemmarna – utan till lokalsamhället. Bland annat har man sponsorerat leksakstraktorer till det lokala daghemmet.

SLC - Porkala 1
Porkala – Röster från Parentesen blir dokumentärserie i två avsnitt

De bärande intervjuerna och medryckande berättelserna om utarrenderingen av Porkalaområdet 1944-1956 visade sig vara så omfattande att produktionsteamet har valt att göra en dokumentär i två delar. Lansering blir det på tv, streaming och lokala biografer hösten 2024.

SLC - Photo 5 1 2024 15 32 02
Dags att anmäla sig till Må Bra-dagen i Vasa

Lantbruksföretagarnas Pensionsanstalt, LPA, bjuder in österbottniska lantbruksföretagare till en Må Bra-dag i medlet av februari. Temat i år är ”Lätta på lasset!” och bland programpunkterna finns två författare med stark koppling till landsbygden samt en fysioterapeut specialiserad på psykofysiskt arbete och företagshälsovård. Jag hoppas att våra bönder tar ett så här fint tillfälle i akt, säger Susann Rabb som är projektarbetare för Ta hand om bonden.

SLC - Vann1 Dec23 Ct
Tog forskningen till en ny nivå – nu går Vänninen i pension på sikt

Forskning och utveckling har alltid varit en ambition inom växthussektorn i Närpes. Men Irene Vänninen tog det arbetet till en ny nivå. Efter sju år som projektledare går hon på sikt i pension och lämnar tomatriket.