Kommentaren Linden Webben
Skribenten Alexandra Lindén är virkesköpare för Ålands skogsindustrier.
Tema

Kommentaren:
Den stora fördelen med att
lämna sparträdsgrupper redan
vid första gallringen

Finlands skogslag, rekommendationer och anvisningar som gäller skogsbruket fäster stor vikt på att trygga naturvärden. Att lämna kvar grupper av sparträd är en form av naturhänsyn som fungerar.

Skogsvårdens och skogsanvändningens hållbarhet stärks ytterligare genom frivillig skogscertifiering. Den uppdaterade PEFC-standarden ställer ytterligare krav på skogsskötsel och främjar ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart skogsbruk.

Arbetet med att trygga naturvärden i ekonomiskogar kallas naturvård av ekonomiskogar. Det är en del av det dagliga skogsbruket. Naturvården är mycket viktig eftersom största delen av våra skogar är ekonomiskogar.

De viktigaste metoderna handlar om att säkerställa värdefulla livsmiljöer och att lämna kvar sparträd. På privat mark innebär detta även att genomföra projekt för att vårda skogsnaturen.

Det lönar sig att tänka på den framtida platsen för sparträdsgrupper redan i samband med plantskogsskötseln. Snår som lämnas oröjda kan utvecklas till grupper med naturvårdsträd med trädslagsblandning och en mångsidig struktur.

För att säkerställa goda levnadsförhållanden för en mångfald av arter och vilt under hela skogsbrukets gång, bevaras snår och trädblandningar när sådana förekommer naturligt på ett skogsområde, så länge de inte hotar vården av huvudträdslagen. Snår består av små trädgrupper som ger skydd åt olika arter.

Det är fördelaktigt om snåret har flera olika trädslag, det innehåller gran och är minst tio kvadratmeter stort.

Genom att planera sparträdsgrupper vid ett tidigare skede än först vid förnyelseavverkningen blir resultatet oftast mycket bättre och framför allt naturligare, då man väljer områden som är lämpliga.

Andra gynnsamma faktorer är bland annat mindre röjningskostnader, sparträdsgruppen blir orörd genom beståndets alla faser, vilket är själva syftet med naturvården och den biologiska mångfalden kan gynnas. Skogsdungar och snår hjälper många hotade och viktiga arter.

Flera av våra skogsfåglar minskar och en orsak till det är försämrade livsmiljöer. Fåglarna som är anpassade till vissa förhållanden överlever inte om deras miljö förändras snabbt. Det vore viktigt att planera sparträdsgrupper på platser som gynnar skogsfåglarna.

Det är även viktigt att det finns god kunskap och kommunikation mellan fackmännen och entreprenörerna, som planerar och genomför dessa sparträdsgrupper. 

De tre viktigaste slutsatserna:

• Tänk på sparträdsgrupper redan vid första gallringen.

• Främst stärks den biologiska mångfalden, men även skogens motståndskraft.

• Resultatet blir inte bara en rikare och mer levande skogsmiljö, utan också ett mer hållbart ekonomiskt skogsbruk.

Alexandra Lindén
Virkesköpare, Ålands skogsindustrier