Arkiv

Ledaren: Landsvägarna i uselt skick, men en bättring kan skönjas

För den här våren har Trafikledsverket och NTM-centralerna ett gemensamt mål på 4.000 kilometer med ny beläggning. I pengar är det ungefär 250 miljoner euro. Ett såhär omfattande beläggningsarbete har man senast genomfört 2020, noterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: En välfungerande bioekonomisk helhet kan vara nyckeln till framtiden

Lantbruket står inför betydande klimatrelaterade utmaningar och bioekonomin kan bidra till att skapa hållbara alternativ till den fossila ekonomin, konstaterar Staffan Pehrman.

SLC - Vagunderhall
Vägunderhåll

Marknadsöversikt: Ökad slakt av nötdjur i EU

Under januari 2024 var slakten inom EU 7 procent högre räknat i antal djur och 7 procent högre räknat i vikt än under motsvarande period 2023. Uppgifterna kommer från EU:s senaste kommittémöte för animalieprodukter.

Marknadsöversikt: Valio har upprätthållit sin marknadsposition

Valio-koncernens omsättning ökade med 2 procent till 2.278 miljoner euro år 2023. Ökningen berodde främst på de prisökningar som gjordes 2022. Minskad köpkraft och fallet i världspriserna på smör och mjölkpulver i kombination med ökade kostnader gjorde dock att intäkterna sjönk.

Agrarministrarna antog frukostdirektiv

EU-ländernas jordbruksministrar har formellt antagit uppdaterade regler för sammansättning, märkning och namngivning med avseende på honung, fruktjuice, sylt och dehydratiserad mjölk.

SLC - Ng9 Apr24 Ct
Närpes Grönsaker siktar på export till Sverige

Närpes Grönsaker ser med tillförsikt på framtiden trots försämrad köpkraft, höga energipriser och varierande producentpriser. Efterfrågan på grönsaker är god, produktionsvolymerna ökar och efter flera års förhandlingar är exportdörren till Sverige nu förhoppningsvis på väg att öppnas.

SLC - 20240321 121145 Bf
RypsiRapsi-seminarium samlade oljeväxtodlarna

RypsiRapsi-seminariet på Finlands lantbruksmuseum Sarka i Loimaa samlande oljeväxtodlarna och -branschen i landet.

Marknadsöversikt: Aktuell prisinformation i Finland och EU

Veckans prisuppgifter som pdf-bilagor.

SLC - Lpx 00131224
Bönderna klagar över krångel-EU

Närmare 60 procent av EU:s bönder tillbringar i snitt fem arbetsdagar per år vid skrivbordet och datorn för att fylla i blanketter. Det visar resultatet av en rundfråga som har genomförts i olika länder. EU lovar fortsatta åtgärder för att minska stödbyråkratin.

Stöd till bybutiker beviljas igen nästa sommar

Utlysningen av bybutikstödet öppnar i maj 2024 uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Socutbpol Erica Dahlblom
Social- och utbildningspolitiskt utskott diskuterade utbildning

SLC:s social- och utbildningspolitiska utskott möttes senaste veckas torsdag på SLC:s centralkansli i Helsingfors. Utskottets ordförande Erica Dahlblom från Närpes berättar att man inledde med att diskutera utbildningsfrågor.