Arkiv

Marknadsöversikten: Sjunkande arrendepriser på jordbruksmark i södra Finland

Jordbruks- och trädgårdsföretagen betalade i genomsnitt 231 euro per hektar för arrenderad åkermark. Uppgifterna baserar sig på de arrendepriser för åker som samlats in i samband med lantbrukets lönsamhetsundersökning 2022 meddelar Naturresursinstitutet.

SLC - Utsadeskalkylator
Väderstad släpper kostnadsfri onlinekalkylator för utsädesmängd

Väderstad har släppt en onlinekalkylator för utsädesmängd som alla kan använda. I kalkylatorn kan lantbrukare enkelt hitta rätt utsädesmängd för sin specifika gröda och även konvertera mellan utsädesmängd och utsädesantal.

SLC - Sp1 Maj24 Ct
Bra med alternativa grödor när det nu kommer krav på växtföljd

Från och med i år är växtföljd ett krav för varje nästan alla gårdar. En som gärna lyfter fram alternativa grödor till spannmål är växtodlingsrådgivare Dan Kjällberg. Det ger positiva fördelar på sikt och kan också göra odlingen mer lönsam än att ensidigt satsa på spannmål. Läs mer i fredagens Stödtema i LF!

Samråd om uppdateringen av skärgårdslagen

En arbetsgrupp som tillsatts av jord- och skogsbruksministeriet håller just nu på att bereda den paragraf i skärgårdslagen som gäller skärgårdskommuner. Ministeriet ordnar ett samråd med alla nuvarande skärgårdskommuner och kommuner med skärgårdsdel samt de välfärdsområden som får finansiering på grundval av karaktär av skärgård.

Regeringen stöder höjning av tullarna på spannmål som importeras från Ryssland

EU bereder höjningar av de tullar som tas ut på spannmål, oljeväxtfrön och därav framställda produkter som importeras från Ryssland och Belarus. Regeringen understöder förslaget till förordning, meddelar Finansministeriet i ett pressutskick.

SLC - Dsc00729
Bra resultat för Ålandsmejeriet som sa nej till mjölkgårdsköp

Ålandsmejeriet ÅCA betalade i fjol ca 800.000 mer i mjölklikvider till sina tolv leverantörer och visar ändå en vinst på 173.446 euro. Däremot ansöker företaget inte om det stöd på 250.000 euro som landskapet erbjudit för att mejeriet skulle säkra fortsatt produktion vid Ålands näst största mjölkgård.

SLC - Image 50458625
Den lille bonden vann över eljätten

57-årige Alain Crouillebois har blivit rikskändis i hemlandet Frankrike. Han är exemplet på den lille bonden som slåss mot en energijätte – och vinner.

SLC - Brodd Ah
Kyla och väta fördröjer vårbrukspremiären

I största delen av landet väntar man ännu på att få komma ut på åkern efter den långa vintern. Regn och kyla med ymniga snöfall har fördröjt upptorkningen av åkrarna. Inledningen av vårsådden är fem till tio dagar senare än normalt, uppger ProAgria i årets första växtodlingsrapport.

SLC - Lpx 00155914
Fågelinfluensa hos USA-kor sysselsätter forskare i Europa

I USA har fågelinfluensa smittat till mjölkkor i USA. Fenomenet väcker oro hos forskare, som inte utesluter att ett H5N1-virus som angriper boskap kan förändras och i något skede bli en fara för människor. Men tyska forskare tar det lugnt tillsvidare.

SLC - Hastar Img 7792
Förslag till ny förordning om hästars välfärd

Genom förordningen kompletteras lagen om djurvälfärd i fråga om krav som gäller hästars välfärd, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Yara  Sakkiohje  2023 20
Säckinsamlingen från lantbruket startar på nytt

Vid Rejäl Handling-säckinsamlingen hämtar jordbrukarna tomma gödsel-, utsädes- och fodersäckar för återvinning till 4H-föreningarnas insamlingspunkter runt om i Finland. Insamlingspunkterna sysselsätter 4H-unga lokalt. Insamlingens huvudsamarbetspart Yara Finland ordnar med transporten av säckarna för återbruk.

Stöd för bybutiker kan sökas till 24.5

Butiker på landsbygden kan ansöka om stöd för bybutiker fram till den 24.5.2024, meddelar Livsmedelsverket.