Arkiv

SLC - Af Spanien Gruppbild
Agroforstare bekantade sig med jord- och skogsbruk i Spanien

I mars fick medlemmarna i Svenska studenters Agro-Forst förening r.f. möjligheten att delta på en exkursion till Spanien. Under resan gjordes flera besök till intressanta företag och organisationer.

SLC - Myriameat Laborfleisch 48132900
Tyska forskare lanserar ”äkta” griskött utan slakt

Ett tyskt uppstartföretag inom biotechbranschen lanserar en ”äkta” grisfilé som i sin helhet produceras i celler utan tillsats av vare sig soja eller andra ingredienser i en slaktfri produktionskedja. Men en introduktion på marknaden torde dröja ett bra tag till.

Ansökan om åkerstöd har öppnat

Jordbrukarna kan ansöka om åkerstöd i e-tjänsten för jordbrukare Vipu 6.5-18.6, meddelar Livsmedelsverket.

Var uppmärksam med villkorlighetens alla krav!

Viktigt att notera är växtföljdskravet då det i år för många gårdar är första året som det årliga växtföljdskravet om att minst 33 procent av åkerarealen med ettåriga grödor ska vara en annan än året innan.

SLC - Far Pa Vallaker 1
Miljöavtal och ekoförbindelser

I år kan man söka femåriga miljöavtal för skötsel av jordbruksnatur och landskap samt för skötsel av våtmarker. Ersättningen för ekologisk produktion utgör fortfarande ett skilt stödsystem och förbindelsen är femårig.

SLC - Lpx 00150696
Stödens villkor och ersättningsnivåer är rätt så lika som ifjol

I det följande går vi igenom villkor och ersättningsnivåer för miljöersättningen, kompensationsersättningen, grundläggande inkomststöd, omfördelningsstöd, bidrag för specialgrödor, inkomststöd för unga jordbrukare samt miljösystemstöd.

VIPU-ombuden hjälper med EU-stödansökan

Behöver du hjälp med EU-stödansökan? Som SLC-medlem kan du kontakta någon av de VIPU-ombud som lokalavdelningarna inom ÖSP och SLC Nyland har utsett.

Ledaren: Putins grepp om Ryssland hårdnar

När 71-årige Vladimir Putin på tisdagen inledde sin femte presidentperiod i Ryssland så handlar de internationella förväntningarna närmast om att hans grepp om landet kommer att bli ännu hårdare, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Lantbrukshandeln i Finland går hyfsat bra också i utländsk ägo

Man kan konstatera att lantbrukshandeln i Finland 2023 närmast tagit sig tillbaka till någon slags normalnivå, men vad strukturrationaliseringen och allt färre gårdar för med sig längre fram är fortfarande svårt att sia om, konstaterar Staffan Pehrman.

SLC - Morsdag2024
Mors dag

Besparingarna inom landsbygdsutvecklingen ska göras utan att riskera målen för CAP-planen

På grund av de besparingar som i regeringsprogrammet för statsminister Orpos regering riktas till regional och lokal utveckling av landsbygden har det föreslagits ombudgeteringar i den andra tilläggsbudgeten för 2024, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

Marknadsöversikten: Kall vår påverkar odlingen i norr negativt

Under perioden mars-april hade det varit varmare än normalt i nästan hela EU och tillsammans med god tillgång på vatten har detta gynnat höstsådda grödor. Vädret under denna period var också fördelaktigt för vårsådden i delar av EU, framkom det under EU:s senaste expert- och kommittémöte för spannmål, oljeväxter, proteingrödor, ris, socker, olivolja.