Jordbruk EU

SUR-växtskyddet
stampar på stället

Det ambitiösa EU-förslaget till en skärpt växtskyddsförordning (SUR) har kört fast ordentligt i Bryssels kvarnar. Den ambitiösa planen att halvera insatsen av kemiska bekämpningsmedel ligger stadigt på is, åtminstone för en tid framåt.

I parlamentet har förordningen stoppats tillsvidare. Under veckans ministermöte i Bryssel uttryckte åtminstone en del av jordbruksministrarna en viss förståelse för en fortsatt process med kommissionens förslag.

I praktiken förefaller vägen knaggligare än någonsin tidigare. Rådets ordförande, Spaniens jordbruksminister Luis Planas, noterade en aning villrådigt att man ännu inte kan bedöma vad förslaget i praktiken medför.

Enligt Planas har det spanska ordförandeskapet i en krets av medlemsländer diskuterat ett kompromissförslag. Inom den spanska regeringen har en lösning skisserats upp som omdefinierar förslagen till reducerad användning på sensibla områden.

På måndagens möte uttryckte flera ministrar betydelsen av att avancera med kommissionens förslag och söka en fungerande kompromiss. En del av ministrarna beklagade omröstningen i EU-parlamentet, vilket har fört frågan i en återvändsgränd.

Den ansvariga hälsokommissionären Stella Kyriakides valde att tacka det spanska ordförandeskapet för en utmärkt beredning med tillhörande framstegsrapport. Hon påpekade att det svåraste jobbet ännu återstår.

SUR-förslaget kommer sannolikt att utvecklas vidare i början av nästa år under ledning av det belgiska ordförandeskapet under våren 2024. Om medlemsländerna lyckas förhandla fram en kompromiss, är det inte otänkbart att SUR-projektet kan rullas upp på nytt.

Tidtabellen förblir i så fall osäker. Frågan borde helst avgöras före Europavalet i början av juni. Före valet är det knappast möjligt att nå en lösning i EU-organen. I så fall förskjuts frågan till påföljande höst.