Be93Fba1 51C9 4345 9503 8Ac69Ab2Ebaf
EU-rådets ordförande, Spaniens jordbruksminister Luis Planas, kämpar för en kompromiss om den gröna gentekniken. FOTO: EU
Jordbruk EU

EU missar ännu målet
för den gröna gentekniken

Medlemsländernas åsikter om den gröna gentekniken är fortfarande splittrade. Ländernas jordbruksministrar lyckades inte nå enighet i frågan vid sitt senaste möte på måndagen. Det spanska ordförandeskapet lovar att ännu fila vidare på sin kompromiss.

EU-länderna är nästan lika delade i frågan som tidigare, fastän kommissionen försökte mjuka upp gränsdragningarna redan under sommaren. Ett nytt begrepp kan förhoppningsvis blidka misstron i EU:s genteknikskeptiska medlemsländer.

Då Spanien i juli tog över ordförandeskapet för EU, lanserade kommissionen förkortningen NGT1, som står för New Genomic Techniques-1. Begreppet ska mildra känslorna gentemot den förargelseväckande GMO-regleringen.

Två kategorier

Innehållsmässigt medför klassificeringen en uppdelning av gentekniken i två kategorier. Den så kallade gensaxen faller i den lättare NGT1-kategorin medan traditionell genmodifiering (GMO) fortfarande förutsätter en omfattande certifiering.

I motsats till GMO genomgår NGT1-grödor bara smärre genetiska förändringar som likaväl kan uppstå i den fria naturen. Så kallade kategori NGT1-grödor regleras därför separat och betydligt friare, jämfört med den stränga GMO-lagstiftningen.

Enligt kommissionens förslag till NGT1-regler räcker det med en anmälan till en ansvarig nationell myndighet för att få tillstånd att genomföra försök på friland. Denna myndighet ska sedan ta ställning till ansökningen.

För att ansöka om tillstånd att lansera en NGT1-gröda på marknaden, antingen som utsäde eller som livs- eller fodermedel, förutsätter reglerna en ansökan till den ansvariga nationella myndigheten.

För ändamålet måste vederbörande sökande lägga fram studier eller motsvarande bevis som styrker att ifrågavarande gröda faktiskt uppfyller NGT1-kriterierna. Detta förutsätter också ett EU-tillstånd som ska gälla i hela EU.

EU kräver däremot ingen särskild märkningsplikt för varken livsmedel eller djurfoder med NGT-status. Utsäde eller motsvarande material för förökning måste däremot deklareras enligt normen för NGT1. NGT1-sorter tillåts inte i ekologisk odling.

För andra grödor som har förädlats enligt kriterierna för nya genomiska metoder som inte fyller NGT1-kriterierna gäller i regel föreskrifterna för grödor som har genmodifierats enligt metoderna inom den klassiska gentekniken.

Ministrarna är ännu skeptiska

Inför det senaste ministermötet försökte det spanska ordförandeskapet ännu luckra upp delar av förslaget. Ministrarna lyckades emellertid inte enas om en gemensam ståndpunkt. Flera medlemsländer röstade emot ordförandelandets positioner.

Österrike, Rumänien, Kroatien, Polen, Ungern, Slovakien, Luxemburg och Slovenien gick emot Spaniens förslag medan Bulgarien och Tyskland avstod från att rösta. De viktigaste reservationerna gällde samexistensen inom ekoproduktionen och hanteringen av patent.

Ordföranden, den spanska jordbruksministern Luis Planas, framhöll att han vill kämpa för förslaget, om möjligt ända tills det spanska ordförandeskapet går ut vid årsskiftet. De europeiska bönderna får inte hamna på efterkälken.