C3 96 Ta 112 Ota112 8 Foto 06468
ÖSP:s mångårige kanslichef Torvald Hägg har avlidit i en ålder av 94 år. FOTO: Rafael Olin/Svenska litteratursällskapet i Finland
SLC

Torvald Hägg in memoriam

En trotjänare inom det österbottniska producentförbundet har gått ur tiden. ÖSP:s mångårige kanslichef Torvald Hägg har avlidit i en ålder av 94 år.

Torvald Hägg föddes i Såka i Karleby som den yngste av sex bröder. Efter att han slutfört sina studier vid Handelsskolan i Gamlakarleby var det producentledaren Johannes Weegar som i praktiken direkt från skolbänken knöt den framåtsträvande ynglingen till det nybildade producentförbundet. I dess tjänst stannade han till sin pensionering 1992.

En av Torvald Häggs uppgifter som ansvarig för förbundets medlemsregister gjorde att hans kännedom om medlemskåren och dess sammansättning blev mycket stor. Ett omfattande och tidskrävande arbete var även den årliga deklarationshjälp som förbundet erbjöd sina medlemmar.

Vid den stora beskattningsomläggningen 1969, då ÖSP som första organisation i Finland fick tillstånd att göra skattedeklarationerna på dator, var det Torvald Hägg tillsammans med dataexperten Atte Lainio som inom ramen för det nyskapade företaget Tietobotnia svarade för det praktiska genomförandet.

Under ett antal år på 60- och 70-talen var Torvald och undertecknad delaktiga i samma arbetsgemenskap genom att Landsbygdens Folk hade sin österbottniska redaktion inrymd i ÖSP:s lokaler i Bondegården i Vasa. Jag lärde känna honom som en samvetsgrann tjänsteman och även som en omtänksam arbetskamrat som gärna delade med sig av sin kännedom om förhållandena till en ung och oerfaren medarbetare.

På hans äldre dagar var det hobbyträdgården som var hans stora intresse och han utvecklade en betydande sakkunskap inte minst när det gällde jordgubbsodling.

Torvald Hägg sörjes närmast av dottern Margareta och barnbarnet Annika.

Bertel Rosenström