Jordbruk EU

Glyfosat klassas inte
som cancerrisk

Ogräsmedlet glyfosat kan inte klassificeras som cancerframkallande substans. Det är slutsatsen av en bedömning som har genomförts av EU:s kemikaliemyndighet Echa. Myndigheten har därmed inte ändrat sin bedömning från 2017.

Enligt experterna hos Echa är en klassificering av glyfosat som cancerframkallande ämne inte berättigad, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Glyfosat kan emellertid vara skadligt för ögonen och giftigt för vattenlevande organismer.

Kommittén för riskbedömning (RAC) har fastställt att de tidigare klassificeringarna för glyfosat som ämne bör bibehållas. Enligt bedomningen förorsakar glyfosat allvarliga ögonskador och är giftigt för vattenlevande liv med långvariga effekter.

RAC fastslår däremot att det tillgängliga vetenskapliga underlaget inte uppfyller kriterierna för att klassificera glyfosat som specifik organtoxicitet, eller som cancerframkallande, mutagen eller reproduktionstoxisk substans.

Kommittén har bedömt glyfosatets farliga egenskaper mot kriterier i förordningen om klassificering, märkning och förpackning (CLP). Experterna beaktade en omfattande mängd vetenskapliga data och många hundra kommentarer har inkommit under samrådet.

RAC:s nyaste yttrande överensstämmer med förslaget från de fyra medlemsländer som för närvarande bedömer glyfosat. De är Sverige, Frankrike, Ungern och Nederländerna. Kommittén har inte ändrat sin klassificering från 2017.

Det antagna yttrandet publiceras på Echas webbplats och skickas till EU-kommissionen och Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) i mitten av augusti. EFSA kommer att slutföra sin riskbedömning av glyfosat i juli 2023.

EU-kommissionen kommer att analysera EFSA:s slutsatser och utvärderingarna från de fyra medlemsländerna. Därefter läggs en förnyad rapport fram för medlemsländerna, som besluter om glyfosat kan förnyas eller inte.

Enligt pressmeddelandet beaktas allt tillgängligt material i den pågående riskanalysen. Efsa strävar till att slutföra processen i medlet av 2023. Det nuvarande tillståndet för glyfosat går ut i december 2022. En förlängning kan därför ännu bli aktuell.