Storm1
Omkring 50.000 blixtnedslag registrerades under den relativt korta kallfrontspassagen. FOTO: Michael S
Jordbruk EU

Oväder förorsakade
kaos i Mellaneuropa

Senaste veckoslut var vått och stormigt i mellersta Europa. Särskilt hårt drabbades Frankrike, men också Tyskland och Österrike måste kämpa med ovädret. Odlarna räknar med omfattande skador på grödorna.

De svåraste skadorna uppstod i Frankrike och Italien. Hagel förstörde vinodlingar och lyfte bort hustak. En kvinna dödade då hon drogs ned av en störtflod av slam i franska Rouen medan femton personer skadades, delvis svårt.

Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin uppger att 2.400 brandmän kallades till 3.500 räddningsuppdrag. Omkring 50.000 blixtnedslag registrerades under den relativt korta kallfrontspassagen.

Enligt ministern var det första gången på tjugo år som ett motsvarande oväder drog fram över en så stor del av landet. I Mayenne nordvästra Frankrike spolades en hel bro bort och 15.000 hushåll blev utan ström.

I de sydligare delarna av landet förorsakade stora hagelkorn skador på bilar och vinodlingar. Den franska producentorganisationen FNSEA utgår från att stormen skadade fruktträdgårdar och vinodlingar i 65 regioner.

Torka i Italien

Flera norditalienska regioner bokförde materiella skador men det största problemet är torkan. Italien har detta år bara fått hälften av den normala nederbördsmängden. Torkan är ett allvarligt bekymmer.

Enligt producentorganisationen Coldiretti har Italien bara fått hälften av den normala nederbördsmängden. Coldiretti beräknar preliminärt med förluster till ett värde av närmare en miljard euro.

I södra Tyskland drog åskfronten fram i kombination med störtregn, åska, hagel och häftiga vindbyar. Från delstaterna Bayern och Baden-Württemberg rapporterades kaotiska förhållanden med hala vägar. En motorcyklist fick sätta livet till.

I Schweiz och Österrike upplevde befolkningen en orolig söndag. De österrikiska försäkringsbolagen uppskattar preliminärt hagelskador på landsbygden till ett belopp av tre miljoner euro. Omkring 12.000 hektar odlingar har regelrätt jämnats med marken.

En analys som har utarbetats av den globala meteorologiska organisationen WMO bekräftar att antalet väderbetingade katastrofer har ökat. Det handlar om stormar, översvämningar, skogsbränder, värmeböljor, slagregn och torka.

Trots detta har ny kunskap och teknik förbättrat möjligheterna till effektivare och noggrannare analyser och varningar. Vädret påverkar alla men EU-länder har infört bättre strategier för anpassning.

Storm2
Dåligt väder påverkar alla och envar, om det sedan gäller torka eller översvämningar. FOTO: DVAG