Eb76B5B0 9415 4F27 9531 A3Fb4A4B1Da3
Grumligheten från vårens avrinningsvatten på Finlands sydkust. Innehåller redigerade Copernicus-data & USGS/NASA Landsat program data.
Jordbruk

Ansökan om gipsbehandling
har öppnat i hela Finlands
kustområde

Ansökan om gipsbehandling av åkrar har öppnat. Gipsbehandling kan sökas av alla jordbrukare som har åkrar lämpliga för behandling. Gipsbehandling och tillhörande rådgivning kan sökas på adressen www.kipsinlevitys.fi.

Kipsi-projektet, som samordnas av NTM-centralen i Egentliga Finland, utvidgades i vår till hela Finlands kustområde. Målet är att behandla sammanlagt cirka 150.000 hektar åkrar med gips för att minska belastningen av näringsämnen och fasta partiklar i vattendragen.

Gipsbehandlingen och gipsrådgivningen är både avgiftsfri och skattefri för jordbrukaren och påverkar inte jordbruksstöden. Gipsspridningen sköts av en entreprenör som NTM-centralen konkurrensutsätter. Ansökan om gipsbehandling och gipsrådgivning kommer att fortsätta även under de kommande åren.

Gammalt jordförbättringsmedel

– Gipset förbättrar lermarkens grynstruktur och hjälper till att binda fosfor som är användbart för växterna på åkern. Det minskar också mängden fasta partiklar, dvs. åkermark, som rinner ut i vattendragen, berättar projektchef Minna Kolari vid NTM-centralen i Egentliga Finland.

Gipset som används i Kipsi-projektet kommer från Siilinjärvi. Gipset är en biprodukt och det är enligt undersökning rent och säkert att sprida ut på åkermarken. Det saltar, härdar eller försurar inte marken och dess effekt varar i cirka fem år.

Gipsbehandlingen kan inte ensam lösa eutrofieringen av vattendragen, eftersom gips inte passar för alla ändamål.

– Ekologiskt odlade åkrar har tyvärr uteslutits på grund av bestämmelserna om ekologisk produktion. Gips kan inte heller spridas i grundvattenområden eller Natura 2000-områden, och inte heller i avrinningsområden för sjöar som är större än en hektar, säger Minna Kolari.