Arkiv

Leppä: Nedskärningarna påverkar inte jordbrukarstöden

Besluten i regeringens halvtidsöverläggning för med sig viktiga omfördelningar inom jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde. Besparingarna inom förvaltningsområdet ska fördelas på flera olika utgiftsposter från och med 2023. Nedskärningarna påverkar inte jordbrukarstöden, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC befarar att lantbruket och landsbygden får betala räkningen

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC är nöjd över att regeringspartierna i sin halvtidsöversyn kom överens och fortsätter tillsammans. Däremot ser SLC kritiskt på fördelningen av ramrians nedskärningar som drabbar bl.a. jord- och skogsbruks- samt kommunikationsministeriets budget. SLC befarar att bönderna och landsbygden blir regeringskrisens stora betalare.

EU vill öppna för gensaxen

Nya växtförädlingsmetoder som gensaxen kan bidra till ett grönare jordbruk i EU. Den nuvarande lagstiftningen är inte längre tidsenlig och måste reformeras. Det anser EU-kommissionen på basen av en ny studie.

SLC - Ffdsemi
FFD bjöd in till dialog kring hållbara livsmedelssystem

Food and Forest Development Finland ordnade förra veckan ett webbinarium kring hållbara livsmedelssystem. Endast med fungerande livsmedelssystem kan man motverka hunger, fattigdom och en ohållbar användning av naturresurser.

SLC - Ffd Nepalutbildning
Köp en morsdagspresent och stöd en familj i ett u-land

Inför morsdag kan du ge en gåva åt dina närmaste och samtidigt stöda en familj i ett u-land. Genom att köpa en immateriell gåva ur Food and Forest Development Finland FFD:s webbshop främjar du jämlikhet och därigenom familjernas välmående.

SLC - Svevin1
Svenskt vin odlas redan på 150 hektar

Svensk vinodling och vinproduktion har vuxit kraftigt det senaste året. En bidragande orsak är att fler druvsorter har anpassats till klimatet. Effekterna av coronapandemin spelar också en roll, uppger branschorganisationen Svenskt Vin.

SLC - Valtra T5 Series Studio T255 Active 3X4 Right 177588
Valtra presenterade N- och T-seriens femte generation

Valtra, som i år firar 70 år, har lanserat femte generationen av N- och T-seriens traktorer som fortsättning till de tidigare lanserade A- och G-seriernas femte generationer. De nya modellerna presenterades under ett virtuellt lanseringstillfälle i april.

SLC - Varbetor1
Regnet och kylan bromsade vårbruket

Det kyliga och ostadiga vädret i veckan tvingade jordbrukarna att ta en paus i vårbruket som redan hunnit starta i Nyland och Åboland.

SLC - Varholm5
Vårbruket fick ta paus i Österbotten

Redan förra veckan inleddes vårbruket på en del håll i Österbotten. Men det kalla vädret och snöfallet som drog in under helgen gjorde att Henrik Holm i Nykarleby beslöt att avvakta. Så här torrt har det aldrig varit tidigare vid den här tidpunkten, säger han.

SLC - Dsc 4785
Egna spannmålslager förstärker grundtryggheten

Den ekologiska producenten Stefan Thölix har tagit ett betydande steg framåt i fråga om den egna spannmålslagringen. En splitterny och metalliskt glänsande anläggning i hembyn Tölby är så gott som färdigställd.

SLC - Innovation Aarhus Arla E892D51Abb12770Fec84943344Ea5745 1
Nytt forskningscentrum stärker danskt ekojordbruk

Det danska ekojordbruket täcker i dag tolv procent av odlingsytan. Sedan 2007 har ytan fördubblats från 150.000 hektar till 310.000 hektar. Ett nytt innovationscentrum i Århus ska trygga Danmarks position som ledande ekologiska matproducerande nation.

SLC - Voice Of Finland
Voice of Finland