Jordbruk Globalt Marknad

Argentinas köttproducenter
stoppar handeln med boskap

Det krisar igen till sig inom Argentinas köttproduktion. Landets politiska ledning försöker förhindra nya prishöjningar genom att förbjuda exporten. Branschen svarar med att komplett stoppa handeln.

Argentinas ekonomi är igen en gång i kris. Priserna låg i april 46,3 procent över motsvarande fjolårsnivå. För att bromsa inflationen försöker president Alberto Fernández stoppa all export av nötkött för en period av 30 dagar.

I ett TV-tal gav presidenten köttproducenterna skulden för den galopperande inflationen. Han anklagade köttproducenterna för att hellre exportera sitt kött i stället för att sälja produkterna till inhemska konsumenter.

Anklagelserna föll inte i god jord hos producenterna, som prompt stoppade alla leveranser, också inom landet. Branschens organisationer beklagar de statliga åtgärderna och betonar att politikernas idéer inte löser några problem.

Köttproducenterna betonar att strejken bara är en första åtgärd. Nya aktioner finns redan i bakfickan om exporten inte får starta på nytt. President Fernández anklagar för sin del köttproducenterna för spekulativa affärer och försök att manipulera tullar.

Argentina lider sedan tre år av en stark recession som ytterligare har förstärkts av coronakrisen. Enligt presidenten har läget på köttmarknaden spårat ur, då priserna utan orsak stiger månad efter månad.

Argentinas är världens största producent och exportör av nötkött och är komplett beroende av köttsektorn. Förra året exporterade landet nötkött till ett sammanlagt värde av 2,8 miljarder euro. De viktigaste exportmarknaderna är Kina, EU och Israel.