Energi
Jämfört med föregående statistikår 2016 minskade den totala energiförbrukningen något. Förnybar trä- eller åkerbaserad energi ökade i betydelse som uppvärmningsenergi, medan förbrukningen av motorbrännolja har ökat i takt med allt större och effektivare arbetsmaskiner. ARKIVFOTO
Jordbruk

Jordbruk och trädgård står för
3 procent av energiförbrukningen

Energiförbrukningen inom jordbruk- och trädgårdsnäringen uppgick enligt preliminära uppgifter till 10.723 gigawattimmar år 2020, meddelar Naturresursinstitutet. Sektorns andel av den totala energiförbrukningen i Finland var tre procent.

Jämfört med föregående statistikår 2016 minskade den totala energiförbrukningen något. Elförbrukningen fortsatte att öka och förnybar trä- eller åkerbaserad energi ökade i betydelse som uppvärmningsenergi.

Jordbruken och trädgårdsföretagen har effektiviserat sin energianvändning under det senaste årtiondet. Under de senaste tio åren har antalet gårdar minskat med 14.000 (-23 procent). Allt färre gårdar upprätthåller produktionsvolymer som har hållits på en relativt stabil nivå medan odlingsarealerna är oförändrade.

– En intressant iakttagelse är att förbrukningen av motorbrännolja har ökat. På de allt större gårdarna används allt större och effektivare arbetsmaskiner, och avstånden mellan åkerskiften blivit längre. Dessutom används maskiner i allt fler uppgifter till exempel inom boskapsskötsel, säger överaktuarie Anna-Kaisa Jaakkonen vid Naturresursinstitutet.

Nästan 60 procent förnybar energi

Skogsflis var det viktigaste bränslet för uppvärmning inom jordbruks- och trädgårdsnäringen som förbrukade drygt 3.000 gigawattimmar skogsflisbaserad energi. Antalet anläggningar som förbränner fasta trä-, åker- och torvbaserade bränslen har ökat och i synnerhet i stora företag har förbrukningen av tung brännolja för uppvärmning minskat betydligt.

Företag som behöver mycket värmeenergi, såsom växthusföretag, har i stor utsträckning övergått till att använda fasta bränslen.

Bland användarna av lätt brännolja finns företag som avvaktar med att byta uppvärmningssätt på grund av investeringskostnaderna. Lätt brännolja används mycket vid spannmålstorkning, vilket gör att spannmålsskördens volym och fuktighet påverkar hur mycket olja som används.

De flesta gårdar använder flera energikällor för uppvärmning. Träbaserade bränslen är vanligast och stycketorv det mest betydande bränslet bland torvbränslen. Användningen av torv för uppvärmning har minskat.

– Den inköpta värmeenergins betydelse ökar. Då har företagaren beslutat sig för att köpa energi av en annan aktör. I praktiken betyder det till exempel att en jordbruksföretagare köper värmeenergi från en värmeanläggning som ligger nära det egna företaget och betalar för den energi som produceras. Ursprunget för råvaran för den köpta energin varierar, men råvaran kan till exempel vara trä- eller torvbaserad.