Sexton EU-länder har hittills infört reglerna om otillbörliga metoder mellan företag i handels- och livsmedelskedjan. Direktivet syftar till att skydda svaga producenter mot starka handelskedjor.
Arkiv

De svenska och finländska modellerna för försörjningsberedskap uppvisar både likheter och olikheter. Det nordiska samarbetet på området kunde förstärkas framöver, understryks det i en färsk rapport från den svenska konsultbyrån Macklean Strategikonsulter.

Det första årets odling av vitlök gav mersmak så nu gör Anton Lindström i Finström Enbolstad ett nytt försök med den för Åland och Finland ganska ovanliga grödan. – Den vitlök som jag sådde i fjol gav en skörd motsvarande 5 ton per hektar, så nu får vi se om det bara var nybörjartur, kommenterar Anton.

Vikten av samarbete ökar när kostnaderna gör det. Det säger sockerbetsodlarna Stefan Saaristo, Fredrik Ström och Kristian Bengts. De bildade nyligen ett nytt bolag och investerade i en ny upptagare – och en orsak var just att få ned kostnaderna.

Den schweiziska livsmedelskoncernen Migros har presenterat världens första hårdkokta ägg som framställs av sojaprotein. Ägget består av två separata massor, en ”äggula” och en ”äggvita”.

För åtta år sedan startade den nu 26-åriga Fredrika Rundberg ekologiska hönsfarmen Glada Hönan sedan hon vunnit guld i det åländska näringslivets kampanj för unga företagare. Och trots att hönsen ingalunda värper guldägg så har hon nu skaffat ännu fler värphöns som dessutom fått flytta in i något som mest liknar sprätthönors femstjärniga lyxhotell.

Sauli Brander, som driver en ekologisk växtodlingsgård i Kangasala, har blivit utsedd till Östersjöns miljövänligaste jordbrukare i WWF:s internationella tävling. Juryn beskriver gården som ett bra exempel för både Finland och andra länder runt Östersjön, bland annat för att den kombinerar produktivitet med miljöhänsyn.

Lappfjärdsborna Simon Berglund och Ida Ström idkar till vardags maskinsamarbete med ett par andra ekologiska jordbrukare i hemtrakten. Det gemensamma ägandet fungerar smidigt i praktiken, även om arrangemangen kan fordra lite arbetsmässig flexibilitet emellanåt.

I takt med att handelsgödseln ökat explosionsartat i pris måste det konventionella jordbruket tänka om. Ett sätt att minska kostnaderna är att satsa fullt ut på växtföljden, odling av fång- och mellangrödor och därigenom också minska på bearbetningen.

Sedan början av 2010-talet har det ekologiska inslaget i Finland fördubblats i fråga om antalet producenter, areal och konsumtion. Ekoveteranen Steve Nyholm bedömer sektorns framtidsutsikter som ljusa.

Tillväxttrenden för konsumtionen av ekolivsmedel har pågått i flera år. Enligt färsk statistik från Kantar TNS Agri har tillväxten stagnerat under coronapandemin.
Det som vi nu behöver är en stamvårdande jakt som håller vargstammen på en tolererbar nivå för bosättning och djurhållning, bygger man upp ett samhälle måste man också ta ansvar för det, påpekar Staffan Pehrman.