Migros Veganes Ei Produktion
De vegana äggen från Migros påminner åtminstone rent visuellt om äkta hönsägg. FOTO: Migros
Jordbruk Marknad

Schweiziska Migros lanserar
första veganäggen utan höns

Den schweiziska livsmedelskoncernen Migros har presenterat världens första hårdkokta ägg som framställs av sojaprotein. Ägget består av två separata massor, en ”äggula” och en ”äggvita”.

Vem kom först, hönan eller ägget? Det frågar sig Migros i anslutning till presentationen av det vegana ägget. Hönan är tydligen passé. De sojabaserade äggen har utvecklats av koncernens egna livsmedelsforskare.

”V-Love The Boiled” är namnet på produkten, som har utvecklats under flera år av ett forskarteam hos Migros. Det konstgjorda ägget ska nu produceras av koncernens dotterbolag Elsa och lanseras inom kort i utvalda schweiziska livsmedelsbutiker.

Vi fröjdar oss över chansen att erbjuda våra kunder ett äkta alternativ till konventionella ägg säger forskaren Lucille Kendall, som har utvecklat produkten. Men koncernen medger att de producerade volymerna till en början kommer att vara begränsade.

Smakar som hårdkokta ägg

Den nya produkten ska saluföras i större butiker i Zürich, Basel, Luzern och Genève. Enligt Migros är produkten en världspremiär i sitt slag. Det alternativa ägget baserar sig på sojaprotein och består av två separata massor.

I produktionen fylls det yttre, vita skalet med växtbaserad ”äggula” som får stelna under högt tryck. Rent visuellt ser produkten ut som ett vanligt hårdkokt ägg. ”Ägget” går att skära och tillreda som ett riktigt ägg.

Redaktörer vid den schweiziska tidningen ”Blick” har redan provsmakat veganägget. Det konstgjorda ägget uppvisar en viss gummiaktig konsistens men smaken motsvarar ändå rätt långt ett naturligt hönsägg.

Kombineras det vegana ägget med majonäs eller liknande ingredienser kan produkten rent smakligt påminna om ett kokt hönsägg. Vid förtäring av ett rått veganägg tränger en bismak av soja i viss mån fram.

Förpackningen förorsakar däremot ekologiska minuspoäng hos testarna. Varje ”ägg” måste förpackas enskilt i en plastfolie. Enligt Migros är en biologiskt nedbrytbar förpackning inte tillräckligt tät för att garantera hållbarheten.

Migros analyserar som bäst beräkningar över energianvändningen vid produktionen. Alla kostnadsfaktorer har ännu inte beaktats, men koncernen utgår från att framställningen av vegana ägg klarar sig med mindre energi än produktionen av motsvarande hönsägg.

De vegana äggen kommer i dagarna ut i butikerna. Enligt Migros kommer en förpackning med fyra konstgjorda ägg att kosta 4,15 euro. En motsvarande förpackning med vanliga ekologiska hönsägg kostar ungefär 3,12 euro.

Vegan äggröra hos konkurrenten

Konkurrensen sover som bekant inte. Den likaså schweiziska livsmedelskoncernen Nestlé har nästan parallellt lanserat en egen äggliknande veganprodukt. Den består av en flytande sojamassa som går att steka som ett ägg.

Det vegana alternativet saluförs under produktnamnet vEGGie, som består av sojaprotein och innehåller rikligt med Omega3-fettsyror. Den tjockflytande massan hettas upp i en stekpanna. Resultatet blir en vegan äggröra eller en omelett.

Veggieprodukten kan enligt Nestlé också användas för bakning. En förpackning innehåller 300 milliliter vätska, som uppges motsvara sex konventionella ägg. Produkten ska nu testas på marknaderna i utvalda europeiska länder.

Nestlés produkt- och teknologicentrum i tyska Singen utvecklar för närvarande en lång rad växtbaserade matprodukter. Flera nya veganprodukter har introducerats på marknaden, bland dem mjölkalternativ, kaffeblandningar, grädde, glass och chokladdrycker.

Härnäst vill Nestlé introducera vegana räkor under produktnamnet Garden Gourmet Vrimp. Produkten baserar sig på en kombination av alger, ärter och konjaksrot. Enligt tillverkaren motsvarar den vegana sjömatsprodukten smaken av saftiga räkor.