Arkiv

Den planerade vindkraftsparken i Lappträsk ser ut att inte bli av

Den planerade vindkraftsparken i sydöstra Lappträsk verkar inte bli av. Det här på grund av att Försvarsmakten nu gett ett negativt utlåtande. För de berörda markägarna betyder det att de blir utan potentiella arrendeinkomster.

Skogsinventeringen framskrider enligt planerna

Den skogsinventeringsrunda som inleddes i fjol är i full gång. Under sommaren har laserskanningar och flygfotograferingar utförts framgångsrikt på 22 områden. Också provytemätningarna i terrängen har framskridit bra. Under nästa år utlovas färska skogsdata i olika delar av Finland.

Åland får testa virtuella stängsel

Ålands landskapsregering har nu mjukat upp sitt tidigare förbud mot virtuella stängsel och tillåter en två års testperiod för att få åländsk erfarenhet av metoden som är tillåten i Norge och också testas i Sverige.

SLC - Myote2
Långgård: Situationen är kritisk för många medlemmar

Jordbruket genomlider en enorm kostnadsutveckling som påverkar alla sektorer negativt. Samtidigt presterar handeln rekordresultat. Det är en ohållbar situation, sa ordförande Tomas Långgård när han öppnade förbundsfullmäktiges möte i tisdags.

SLC - Myote4
Allvarsamma tongångar på ÖSP:s fullmäktigemöte

Stigande kostnader och dålig lönsamhet. Och samtidigt utpekas som en stor klimatbov. Att jordbrukarna genomgår tuffa tider var tydligt när ÖSP:s fullmäktige höll sitt möte i tisdags. Tongångarna var mestadels allvarsamma.

SLC - Nyl Bon 1
SLC Nyland antog nya stadgar och nytt namn

På tisdagen hölls nyländsk bondedag på Fur Center i Vanda i traditionell stil. Dagen sammanför Pro Agria Nylands Svenska Lantbrukssällskaps (NSL) årsmöte och SLC Nylands höstmöte.

SLC Nyland: Varför får den minst som gör mest?

SLC Nylands höstmöte konstaterar att våra bönder är i en akut kostnadskris på grund av snabbt stigande produktionskostnader. Priserna på produktionsinsatser så som gödselmedel, foder och energi har i höst stigit radikalt och oförutsägbart, samtidigt som sommartorkan har krympt skörden. Situationen är ohållbar då inkomsterna inte täcker ens de direkta utgifterna.

Nordliga europaparlamentariker: Kommissionen beaktar inte vintersjöfartens förhållanden

Kommissionens förslag på det förnyade systemet för utsläppshandel tar inte vintersjöfartens förhållanden tillräckligt i beaktande. Det här anser 17 Europaparlamentariker från Finland, Sverige och Estland, däribland Nils Torvalds (SFP/Renew).

SLC - Abbotsford Pd 259141703 6678692235481840 8605633432750080342 N
Översvämningar förhindrar agrarhandeln i British Columbia

Kanadas västliga provins British Columbia drabbades senaste vecka av svåra översvämningar. Kanadas viktigaste exporthamn för spannmål i Vancouver måste stängas. Priset på timmer började genast stiga.

SLC - Potatislonsamhet
PAYR: Potatismarknaden fungerar inte

Den inhemska potatismarknaden fungerar inte som en normal marknadsekonomi borde. Detta återspeglas i att lagren är lägre, kostnaderna är högre, men priset på potatis sjunker, påpekar Potatissamarbetsgruppen PAYR i ett pressmeddelande.

SLC - Framtidsodlarna Flen
Podcasten Framtidsodlarna: ”Skogsägaren ska få besluta om sin egen skog”

Varje skog är unik. Därför är det den som vårdar och brukar skogen som vet bäst hur den ska skötas. Robert Flén i Munsala följer oroat med den diskussion som nu förs på EU-nivå. Ju längre bort besluten fattas desto mindre vet man om hur en enskild skog ska vårdas på bästa sätt. Det senaste avsnittet i podcasten Framtidsodlarna handlar om ljuspunkter och orosmoln i det framtida skogsbruket i Finland.

EU-parlamentet antog CAP-reformen

EU-parlamentet antog på tisdagen nästa CAP-reform utan överraskningar. Resultatet av medlemsländernas trilogförhandlingar i slutet av juni godkändes i plenum utan ändringar. Den andra december ska medlemsländerna slutligt klubba av reformen.