Landsbygdsnäringar

Den planerade vindkraftsparken
i Lappträsk ser ut att inte bli av

Den planerade vindkraftsparken i sydöstra Lappträsk verkar inte bli av. Det här på grund av att Försvarsmakten nu gett ett negativt utlåtande. För de berörda markägarna betyder det att de blir utan potentiella arrendeinkomster.

Energibolaget Ilmatar Windpower vill bygga en vindkraftspark i sydöstra delen av Lappträsk med maximalt 20 vindkraftverk. Markområdet som berörs har omkring 130 markägare och en av dem är SLC Nylands ordförande Thomas Antas.

Han har varit aktiv i en fristående grupp som jobbat för markägarnas rättigheter inför den eventuella vindkraftsetableringen. Antas känner nu en viss besvikelse över att vindkraftsparken inte verkar bli av.

– Det är klart att vi räknat med att det ska bli en vindkraftspark och nu blir det väl inte så. Men inte faller världen ihop för någon av oss berörda markägare, säger Antas.

För markägarna handlar det om uteblivna arrendeinkomster och för de markägare som skulle ha fått ett vindkraftverk på sin mark är det fråga om kännbara belopp.

Det är fortfarande oklart vad Försvarsmaktens negativa utlåtande mer exakt beror på. Försvarsmakten har nämligen hittills inte delgett några specifika orsaker.

– Enligt de planer som finns ska vindkraften byggas ut rejält här i landet under kommande årtionden. I det perspektivet är det ett problem om all vindkraft styrs till västra Finland. Det är inte bra för varken regional utveckling eller stomnätet, säger Antas.